Téma: Co to znamena "tangent faces" - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

10. 12. 2017 v 10:02

Co to znamena "tangent faces" #71199

Martin Bednarik
Účastník
2 příspěvky

Co si mam predstavit pod pojmom „tangent“ alebo „tangency“ v 3d priestore? Ake su to „tangent faces“? Učim sa teraz tutorial čislo 5 zo  skupiny basic techniques a stretavam sa tam prvy krat s funkciou lofted surface,je tam taka moznost ze „merge tangent faces“,viem čo znamena merge,viem čo znamena face a viem čo znamena tangent v jedno dimenzionalnom priestore ako je napriklad sinusoidny zvukovy signal,ale čo to do pekla je tangent face v troj dimenzionalnom priestore to nemam potuchy.-

Ja som to skusal googlit a youtubit ale nikde som nenašiel nič čo by mi pomohlo porozumiet čo tangent face znamena v programe Solidworks.To slovo „tangent alebo „tangency“ som si všimol viac krat,je to hojne využivany nazov v solidworks a ja vobec nerozumiem čo sa tým myslí.

Ako som už spomenul,ja rozumiem čo to je tangent na kruhu,viem si aj predstavit tangent aj v 3D priestore na gule,ale čo to je tangent face alebo tangent faces alebo tangency,tak to je pre mna zahada.Prosim vysveltite mi to niekto,najlepšie ak urobite daky screenshot z jednoducheho solidworks modelu.

 

 

 

Přílohy

10. 12. 2017 v 18:19

Odpověď na: Co to znamena "tangent faces" #71200

Ales
Účastník
272 příspěvků

Tangent je tečna (dotyčnica). Takže tečná plocha.

11. 12. 2017 v 11:52

Odpověď na: Co to znamena "tangent faces" #71203

m4iky8
Účastník
4 příspěvky

Jak píše Aleš výše tangent je tečna, tudíž tangent faces jsou tečné plochy. Výraz merge tangent faces znamená sloučení tečných ploch. Při práci s prvkem Povrch spojený z profilů (lofted surfaces)a zaškrtnutí tlačítka Sloučení tečných ploch(merge tangent faces) způsobí, že v případě tečnosti profilů bude ve výsledku spojení taky tečné. Můžeš to vidět například na tomto modelu:

Se zapnutým Sloučením tečných ploch (je vidět, že výsledná plocha je celá tečná):
s_sl

A s vypnutým sloučením tečných ploch (tady vidíš ,že spojení se skládá z několika ploch a ne pouze z jedné celé tečné plochy):
bez_sl

Odpověď na téma

Reklama

Reklama