Téma: Nesmyslný systém umístění souborů - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

19. 6. 2015 v 13:55

Nesmyslný systém umístění souborů #60134

Marek Kešner
Účastník
11 příspěvků

Ahoj, nevěděl jsem, kam s tímto tématem, proto jsem ho vytvořil zde v tématu Ostatní. Potřeboval bych pomoci s jedním zvlaštním problémem. Nedávno jsem nastoupil do jedné nejmenované firmy. Solidworks tu mají zaběhnutý tak nějak napůl, jsem první a teměř jedinný člověk, který tu s ním ted začal pracovat ve velkém měřítku. Problém je v tom, že když jsem nastoupil, zhrozil jsem se a zjistil, že všechny, ale naprosto všechny soubory solidworksu, od výkresů, sestav, dílů i dwg souboru s nimi související se nacházejí v jedné obrovské netříděné složce (na serveru). Množství souborů se pohybuje v řádech stovek, možná i tisíců, všeho možného ať už to spolu souvisí či ne. Díkybohu tu mají celkem jasnou a konkrétní identifikaci dílů a sestav, takže lze vždy během pár vteřin najít co je potřeba … nicméně další práce s díly a obvzlaště se sestavami, je doslova Herkulovský úkol. Nehodlám se teď zabývat tříděním souborů, nicméně potřebuju šefa (který s ním okrajově taky pracuje, a tenhle chaos nejen že zavedl ale i mu naprosto vyhovuje (uznávám, na vymodelování jednoduchého dílu o třech prvkách to dopad nemá) ) přesvědčit, že do budoucna to takhle dál nepujde, obvzlašt co se týče práce s novými projekty, sestavy skládající se z desítek dílů a dalších podsestav atd. Co potřebuji od vás, je přispění do této diskuze dalšími racionalními argumenty, proč je tenhle systém na hovno. Obvzlašt když ani nemužu zkopírovat projekt nikam k sobě na disk a dál ho upravovat, aniž bych nečelil kritice toho proč to vlastně dělam a nepracuji v hromadné složce.

19. 6. 2015 v 14:11

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60136

Marek Kešner
Účastník
11 příspěvků

Naprosto si nedovedu představit, co bych měl dělat, až začnu k jednotlivým dílům v tomhle chaosu vytvářet konfigurační tabulky (některé díly, které se vyrábí seriově, ji budou potřebovat, zaroven jsou však na hromadě s díly, které kdysi nekdo vytvořila patrně se na ně už nikdy nesáhne). Když něco ukládám, at už je to cokoliv, jen bezvýznamná podsestava, i na tu si musim vyžádat „číslo“, aby v tom byl alespoň minimální pořádek…

7. 7. 2015 v 11:02

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60394

QBczech
Účastník
294 příspěvků

Chápu, že pracovat takovým způsobem může být frustrující. Myšlenku  šéfa se snažím pochopit, ale nepříjde mi to moc logické. Zkus se podívat na jeho pracovní stůl. Má tam jen jednu velkou netříděnou hromadu papírů a vyzná se v tom? Příjde mi efektivnější papíry třídit do složek ty potom do šanonů, a šanony pak ukládat do polic nebo šuplíků.

Stejný princip logického třídění vidím jako praktický i na soubory solidworks.

 

15. 7. 2015 v 11:29

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60502

Zdeněk Bresler
Účastník
8 příspěvků

Ahoj,

to, o čem píšeš, časem potká každého konstruktéra. Každý jednou zjistí, že způsob, jakým organizoval soubory, přestává vyhovovat. Ale co s tím dál? Přesouvat soubory do nových složek by byla asi práce bez konce s tím, že se rozbourají všechny staré projekty. A jiné řešení se nenabízí.

Ono to ale tak úplně není. Je je potřeba to začít řešit od základu. A tím základem dnes je komplexní informační systém. Někomu se to zdá zbytečné a drahé, ale není to tak. Rozhodně to není ani zbytečné, a nemusí to být ani moc drahé. Hlavně se to při správné implementaci vyřeší všechno rychle a s malou pracností. Mám osobní zkušenost s úzkým provázáním SolidWorksu s informačním systémem. Problémy s hledáním souborů, s vyplňováním uživatelských vlastností, s duplicitami a spousta dalších jsou minulostí.

Budete-li mít zájem, mohu Vám poslat více informací.

Z.B.

 

16. 7. 2015 v 12:57

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60530

Marek Kešner
Účastník
11 příspěvků

Dobrý den

Naše firma používá informační systém Dialog 3000 S. Nejsem si jistý, jestli je to univerzalní system, ale patrně bude šitý „přimo na míru“ firmě. Což ale neznamená, že by nešlo využít vaše řešení a zkušenosti s tím spjaté. Zejména pokud se jedná o jakési propojení SW s IS. Moc si nedovedu představit, jakým zpusobem by to vyřešilo nevytříděné solidworksové soubory na disku (což je muj primární problem, není to tak, že by zpusob třídění souborů přestal vyhovovat, zpusob třídění souborů tu v podstatě neexistuje), ale pokud by se neco vyřešilo alespon častečně, budu jedině rád. Nicméně i tak platí moje původní prosba, kde potřebuju nashromaždit co nejvíce racionalních argumentů (např. že kvůli tomu nejde mít 2 SW soubory se stejným názvem, ale jiným obsahem atd, jak ostatně platí u všech typů dokumentů) proč je blbost míti  všechny SW soubory v jedné složce. Protože, když šefa nepřesvědčím o tom, že je to problém, těžko ho následně přesvědčím v tom, že ten problém by měl alespon častečné řešení v provázaní solidu s informačním systémem.

PS: více informací klidně pošlete

16. 7. 2015 v 17:12

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60531

alda
Účastník
233 příspěvků

Zatím to problém být nemusí, ale jak budou soubory přibývat, odezva takového adresáře se bude rapdině zvětšovat. Takže bych také doporučoval ty projekty třídit do složek. Nicméně idea, že mám vše na jednom místě a pouze podle nějakého filtru si zobrazím daný projekt není špatná. To by vyžadovalo striktní pojmenování souborů.

21. 7. 2015 v 23:01

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60561

Zdeněk Bresler
Účastník
8 příspěvků

Ve spolupráci s firmou nabízející informační systém (SAP BUSSINES ONE) připravujeme přímé propojení s CADy (SolidWorks i Inventor). Umožní to plné výhody databázového třídění a vyhledávání s tím, že takto snadno vyhledaný díl lze snadno otevřít nebo umístit do sestavy. Databáze informačního systému, kromě hledání a třídění, umožňuje konstruktérů snadné vytváření nových artiklů (dílů a sestav), hlídání duplicit, dodatečnou reorganizaci knihoven podle libovolně nastavitelných klíčů, jejichž použití lze uživatelsky příjemně kdykoliv dle potřeby upravit. Kde jsou soubory fyzicky není vůbec důležité. Uživatelské vlastnosti budou spravovány na jediném místě, a to v informačním systému, jehož mírně osekanou licenci bude mít každý konstruktér.

Nákup informačního systému sice není malou investicí, ale přínosy této investice jsou mnohostranné nejen pro pro konstrukci, ale pro celou firmu (příprava výroby, řízení výroby, sklady, nákup, prodej, rozpočty, nákladové a finanční účetnictví atd.)

Rádi se podělíme o zkušenosti z implementace, která proběhne zřejmě ještě letos.

Z.B.

27. 7. 2015 v 10:01

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60618

pepe
Účastník
682 příspěvků

Ahoj,

nevím, jestli to není trochu mimo mísu, ale u nás to máme tuším tak…. Že se nám o data stará PDM systém, který pak následně komunikuje a exportuje informace do IS.

Co je to PDM mají celkem hezky popsáno tady – http://www.solidvision.cz/pdm/

27. 7. 2015 v 17:28

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60641

Zdeněk Bresler
Účastník
8 příspěvků

Ahoj,

přišli jsme s dost netradičním řešením: Správu všeho jsme svěřili informačnímu systému. V něm vytváříme a vyplňujeme atributy, třídíme, nově uspořádáváme knihovny, filtrujeme atd. to vše s výhodami řešení v SQL databázi. Soubory SolidWorksu máme napřímo propojené, dokážeme je spravovat z informačního systému. Je to trochu revoluční řešení, ale přináší řadu výhod. Teď připravujeme pilotní projekt. O zkušenosti se s vámi podělíme.

 

 

3. 8. 2015 v 13:45

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60666

Marek Kešner
Účastník
11 příspěvků

tak zní to velice dobře, jak už jsem řekl, zde máme také informační systém, který sam o sobě funguje dobře, nicméně s SW ani jinými CAD systemy není nikterak propojen.

5. 8. 2015 v 9:06

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60671

kohen
Účastník
486 příspěvků

Správa dat bude vždycky sranda. Po zavedení PDM (jakéhokoli) se z dat vytvoří kupa hnoje ve které se dá orientovat pouze pomocí PDM = musíte pořizovat drahé licence a každý rok platit. Proč myslíte, že Siemens věnoval takovou propagaci Teamcentru a je úplně jedno jaký CAD používáte. Zkusil jsem si několik variant a osobně mi vyhovuje minimální adresářová struktura a konstrukční data (díl, sestava, výkres) v jednom adresáři. Kolegové, kteří vytvářeli různé podadresáře a třídili pak byli ve výsledku nešťastní = pořád něco chybělo, nenašel se odkaz, duplicitní data, atd.. S PDM se toto částečně řeší než si uvědomíte, že administrativou strávíte více času než konstrukcí.

A teď babo raď.

31. 8. 2015 v 14:31

Odpověď na: Nesmyslný systém umístění souborů #60878

Zdeněk Bresler
Účastník
8 příspěvků

Ahoj,

řešení pilotního projektu pokročilo a máme připraveno funkční obousměrné přímé propojení nejen SolidWorks – informační systém ale také Inventor – informační systém, a to bez PDM. To je jistě výhodné hlavně pro menší podniky z cenových důvodů. Do konce roku bude systém zaveden ve dvou podnicích. Další informace z implementace budu průběžně doplňovat.

Odpověď na téma

Reklama

Reklama