Téma: Pojmenování dílů(souborů) - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

2. 1. 2016 v 14:21

Pojmenování dílů(souborů) #62380

Tomáš
Účastník
157 příspěvků

Ahojte, nevím si rady s tímto:

Při konstrukci formy se do prostředí sestavy dostanu potom co v díle který zaformovávám, vytvořím vícetělový díl, kde mám jádro, dutinu, případně další tvárníky… Tyto těla si uložím jako samostatné díly a dám jim název tak jak chci(respektive musím) mít.

Název každého dílu se skládá s čísla zakázky (např. 160001)- čísla pozice (např. 04) a názvu dílu (např. Rám tvárníků)

Co ale s díly rámu formy např. od Hasco, nebo Meusb. které jsou naimportovány přes DAKO. Ty názvy musím nějak změnit. Existuje nějaký fígl? Přece nemůžu přes průzkumníka Solidworks přejmenovávat díl po díle, nebo snad jo??

Mě by přišlo logické během konstruování nějak názvy neřešit už třeba jenom proto že součástí názvu musí být pozice a dokud není forma komplet hotová tak nevím přesně kolik pozic bude a kdykoliv může vzniknout potřeba dát třeba do tvárnice vložku a přece takové na konci přidané vložce nedám číslo třeba 168 když všechny ostatní tvarové díly mám s číslem např,. 10-30.

Další problém je že kusovník vytvoří SW v pořadí jak jsou díly ve stromu sestavy, takže mě přijde logické díly uskládat až na konci konstruování, přiřadit jim názvy a pozice a potom dělat výkresy a export sestavy do formátu dle požadavku zákazníka…a tady je zase důležité aby zákazník po otevření sestavy např ze STEP měl díly v sestavě pojmenovány  stejně jako na výkrese.

Možná jsem to napsal chaoticky – a stejný chaos mám v hlavě protože si opravdu nevím rady jak v tom najít systém

Přikládám ještě obrázek  s popisem.

Jak toto řešíte? Podělí se někdo?

Děkuji

Přílohy

2. 1. 2016 v 20:17

Odpověď na: Pojmenování dílů(souborů) #62395

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Řeším to přesně tak jak píšeš. Dodělám konstrukci, přeskládám součásti v sestavě tak, aby to mělo logiku, doplním pozice (uživatelské vlastnosti) a nakonec přes průzkumníka přejmenuji.

2. 1. 2016 v 21:46

Odpověď na: Pojmenování dílů(souborů) #62396

Tomáš
Účastník
157 příspěvků

😀 odpověď kterou jsem slyšet nechťěl ale očekával.. Díky.

Uvidíme jestli se objeví jiné řešení, ale nepočítám s tím…

3. 1. 2016 v 1:13

Odpověď na: Pojmenování dílů(souborů) #62397

Ales
Účastník
272 příspěvků

Přiznám se, že mi není jasné, proč by se měly soubory po dokončení konstrukce přejmenovávat. Je fakt, že dodržování jmenných konvencí je u SolidWorksu pro mě trochu otravné, spíš bych uvítal „programátorský“ pohled, kdy by se stejnojmenné díly v uložené různých folderech a použité v jedné sestavě považovaly za různé, ale nakonec jsem se naučil používat dlouhá jména („Zpětný ventil 6 mm V5, vřeteno V2.SLDPRT“) a dá se to přežít. Jméno souboru mám jen pro moji orientaci (proto obsahuje třeba čísla verzí projektu a dílu) a hlídám si pouze, aby bylo unikátní v rámci firmy.

V uživatelských vlastnostech mám potom název dílu tak jak se jeví zákazníkům a ten se používá v dokumentaci. Pro mě to má ještě výhodu, že ten název je tam v několika jazycích (uživatelská vlastnost Nazev-CZ apod.), což dost ulehčuje tvorbu a údržbu různých jazykových mutací dokumentace.

Tím aby jména tvořila nějaký ucelený systém v rámci jedné sestavy se moc nezabývám, stejně bych tím nepokryl vícenásobně použité a nakupované díly. Ale nedělám formy a neznám zvyklosti z oboru.

 

3. 1. 2016 v 9:37

Odpověď na: Pojmenování dílů(souborů) #62398

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Přejmenovávání má jednoduché důvody. Co zákazník to specifické požadavky na dokumentaci. A zákazníkovi se vyhovět musí. A název souboru je ten první identifikátor, podle kterého se zákazník orientuje. A především to mívá v požadavcích na dokumentaci.

Další věc, která se mi osvědčila, je mít každý projekt v samostatné složce včetně spojovacího materiálu.

3. 1. 2016 v 10:08

Odpověď na: Pojmenování dílů(souborů) #62399

Tomáš
Účastník
157 příspěvků

Zákazník když si vezme výkres s číslem „124356-001“ na němž je díl s názvem „Vložka tvárníku 1a“, tak prostě po otvření 3D sestavy, kterou mu dám např. ve STEP,  musí ve stromu dílů najít díl s názvem „123456-001-Vložka tvárníku 1a“. A jiná možnost prostě není.

Každý projekt ve své složce včetně spojováku a normálií je i u mně jasná volba.

3. 1. 2016 v 21:17

Odpověď na: Pojmenování dílů(souborů) #62401

Ales
Účastník
272 příspěvků

Chápu, do STEP se zřejmě přenese jen jméno souboru a nic jiného.

Jinak já zase nemám každý projekt v jedné složce, naopak dbám na to, aby žádný díl nebyl uložený ve více než jedné kopii (samozřejmě kromě záloh a kopií starších verzí a změn a podobně). Když se udělá změna v dílu, který je společný pro víc projektů, tak se nemusím starat abych jej nezapomněl aktualizovat ve všech živých projektech. Samozřejmě to znamená určitou opatrnost, ale v důsledku mi to víc práce ušetří než přidělá.

3. 1. 2016 v 22:55

Odpověď na: Pojmenování dílů(souborů) #62402

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Chápu, do STEP se zřejmě přenese jen jméno souboru a nic jiného. Jinak já zase nemám každý projekt v jedné složce, naopak dbám na to, aby žádný díl nebyl uložený ve více než jedné kopii (samozřejmě kromě záloh a kopií starších verzí a změn a podobně). Když se udělá změna v dílu, který je společný pro víc projektů, tak se nemusím starat abych jej nezapomněl aktualizovat ve všech živých projektech. Samozřejmě to znamená určitou opatrnost, ale v důsledku mi to víc práce ušetří než přidělá.

Toto mi silně připomíná EPDM – mám tu čest – ještě stále jsme nepřátelé.

Řekl bych to tak, že každá práce je specifická a má spoustu řešení, a je na každém, jaký systém práce si najde a vyladí k funkčnosti, použitelnosti, dokonalosti a vlastní spokojenosti. Každý z nás může nejvýše nastínit svůj způsob práce, tak, aby třeba nechtěně nevyzradil obchodní tajemství konečného zákazníka.

Odpověď na téma

Reklama

Reklama