Téma: tvorba více výkresů a jejich tisk - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

21. 12. 2012 v 12:00

tvorba více výkresů a jejich tisk #52147

PetrVosahlo
Člen
55 příspěvků

Dobrý den chtěl bych se zeptat jaký stylem vytváříte výkresy.
Když jsem začínal s výkresama tam jsem dělal co výkres to jedna pozice
ale v poslední době jsem si oblíbyl že jsem si udělal A1 a na ni 8x A4
což se týče práce je nesrovnatelně rychlejší, ale horší je když na dilně
ztratí jeden výkres tak musím tisknout celou A1 v autocadu jde vybrat jenom
část kterou chcete tisknout tak jsem to touto cestou už několikrát řešil.
Ale zajímalo by mě jak to řešíte vy ? Jde vložit na plochu další list který by šel,
ale vytisknout zvlášt ?

21. 12. 2012 v 12:17

Re:Re: tvorba více výkresů a jejich tisk #54885

.rf.
Účastník
423 příspěvků

Moje zkušenosti:
1) každý díl má svoje číslo a svůj výkres
– nedokážu si představit, že by na jedné plachtě byly různé díly a o výkres se musel přetahovat například soustružník se zámečníkám nebo čekat až se výkres vrátí z kooperace
– pokud má díl své konkrétní číslo a výkres mohu ho snadno použít v jiných sestavách
– vyrobený díl a jeho výkres mohu skladovat na jednom místě a snadno ho najdu
2) tisk na co nejmenší formát
– snadno se archivuje, kopíruje
– nedělá mi problém vytvořit více výkresů jako samostatných souborů, nevím v čem je větší formát rychlejší
3) nemám zkušenosti s tiskem více malých výkresů na jeden velký formát, ale myslím si že toto by měl řešit ovladač nebo podpůrný software tiskárny (nesting)

4. 1. 2013 v 20:55

Re:Re: tvorba více výkresů a jejich tisk #54886

tomatom
Účastník
63 příspěvků

Dalsi list si pridas a tisknes ho jak aktulani list dole budes videt kolik ma dokument listu, jen je problem s tiskem ze si soubor nese nastaveni tisku pro cely dokument a ne pro samostatne listy treba jeden list A4 jiny A1 tak je nastaven tisk jen pro jednu velikost a treba i na lezato..

23. 1. 2013 v 11:12

Re:Re: tvorba více výkresů a jejich tisk #54887

PetrVosahlo
Člen
55 příspěvků

To ja si kreslim na tu A1 kde mám nakreslené 8x a4 udělám tedy 8 víkresů se vším všudy a potom to roztříhám mám to jen kvuli tisku a kvuli tomu že se to lépe dělá když se to kreslí

24. 1. 2013 v 7:20

Re:Re: tvorba více výkresů a jejich tisk #54888

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

To jsem dělával v Cadkey, a bylo to lepší kvůli kopírování na světlotisku. Dnes bych to nedělal, protože výkres tahá uživatelské vlastnosti z dílu do razítka. A při více dílech v jednom SLDDRW to může dělat jedině chaos.
Navíc tisknu vše na příslušné formáty, pokud to jen jde a na ostřihování okrajů jsem dávno rezignoval. Na dílně to nevadí a pro mě je to zbytečná práce..

4. 6. 2013 v 13:23

Re:Re: tvorba více výkresů a jejich tisk #54889

Ladas
Účastník
32 příspěvků

S tímto jsem se setkal v jedné sekci v Letu Kunovice. Všude jinde byl v podstatě každý díl na jednotlivém výkresu, ale tady byl základ A1 a vše ostatní na něm. Což o to, to by se dalo ještě sežrat, ikdyž ty 3déčka to moc nechtějí brát. Ale oni ještě mají tu zvláštnost, že celá sestava (zde myšleno) např. přípravku ma stejné číslo výkresu a vše se liší pouze číslem listu, tím nejmenším, co je v razítku vidět. Další zvláštností tam je, že se používají značky materiálů z doby vytvoření skladových položek – 60tá léta. Nové se postupně zavádí – doposud je zavedeno jen několik materiálů. To je moje praxe z Letu. Takže jsem měl několik šablon formátu A1, kde byly třeba jen A4 atd. Když jsem napsal materiál, který se běžně dá dnes koupit, např. S235JR, tak mi bylo řečeno, špatně, přepsat na ČSN, náš technolog neví, co to je.
V této sekci se vše na tento formát stále ještě šmrdlá v cadu, ikdyž mají Catii. Na dotaz, proč musím použít takovýto formát, jsem dostal odpověď, tak je to tu zvykem, je to skladnější, dílčí výkresy se neztrácejí a podle potřeby se výkres rozstříhá. A protože jsem musel spoustu věcí dohledávat v archívech, tak jsem zjistil, že tam je to normální – klasika , co kus, tak výkres a svoje číslo. Jen toto oddělení takto fungovalo. Pak jsem zjistil, že to bylo jen přání jednoho člověka, aby to takto bylo. I když mi kolegové říkali, že se tento způsob používá i v některých automobilkách, myslím tím, jeden hlavní formát. No zkrátka, byl to humus.

Odpověď na téma

Reklama

Reklama