Úvod Fórum SolidWorks Ostatní CAM pro SolidWorks Re:Re: CAM pro SolidWorks

30. 8. 2011 v 17:57

Re:Re: CAM pro SolidWorks #53364

Ales
Účastník
272 příspěvků

Mám vyzkoušené oboje (SolidCAM a HSMWorks), myslím docela podrobně, nakonec jsem se rozhodl koupit HSMWorks.

Většina CAMů pracuje na principu načtení hotového modelu a na vykreslení (resp. převzetí) hran, ploch a dalších podkladů pro generování drah mají svoje vlastní prostředky, samozřejmě chudší než má SolidWorks, což mi připadá poněkud nepraktické. Tyhle dva (+ několik málo dalších) jsou přímo navržené pro využívání nativních prostředků SW, takže (teoreticky) nemusím bojovat s dvojím vytvářením modelu. Pro mě to tyhle programy posouvá o level výš.

SolidCAM je starší program, ale přesto poněkud nepečlivě naprogramovaný, obsahující spoustu programátorských ne snad přímo chyb, ale nešikovností. Někdy mi to připadá, že s ním ani jeho autor nikdy nepracoval. Pár příkladů: po ukončení výběru uzavřené dráhy mi kursor myši sám skočí na políčko porvrzení. Dosti nestandardní, navíc mi po pár drahách myš „ujede ze stolu“ a musím ji nazdvednout a přenést. To už je k vzteku. Další je třeba frézování závitů. Nepustí mě to dál, dokud k fréze nevyberu nějakou nablbou normu, a to i v případě, že si chci nadefinovat svoji vlastní (což chci vždy) a kdykoliv se vrátím k editaci nástroje (třeba kvůli korekci průměru), donutí mě to zase cosi vybírat z tabulky. Nebo se nedá předat volný parametr nástroje do postprocesoru. Označování hran pro geometrii je dělané vlastními prostředky SolidCAMu, ale zároveň se označují i hrany pro SolidWorks. Nebo se nedá udělat nulový bod obrábění jako průnik tří libovolných stěn, například když chci začít na rohu „před sražením hran“ a musí se to řešit v SolidWorksu, což je ale problém, protože zrovna u coordinate system jim tam nějak nefunguje asociativita. Prostě ne, že by s tím nešlo dělat, ale na tyhle topornosti člověk pořád naráží a je jich daleko víc, než se mi sem vešlo. A jako bývalého programátora mě to navíc štve.

HSMWorks je nový program v prudkém vývoji, ale zdá se mi, že se vyhnul problému slabého programátorského týmu. Prostě je naprogramovaný standardněji a více „přimknutý“ k SolidWorksu. Nějaké mouchy ovšem přece má, například je to lehce nešikovné určení hloubky frézování u 2 1/2 D geometrií. Automaticky se odvozuje od geometrie, ale ne vždy je dostupná geometrie zrovna na hraně nebo na dně kapsy a pak se to musí různě obcházet. Ale jinak se problémům s toporným ovládáním celkem vyhnul.

Tvorba drah je plus mínus u obou podobná a rozsah zvládnutelných problémů též.

Reklama

Reklama