Téma: Automatická tvorba výkresů – plechové díly - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

31. 1. 2017 v 17:09

Automatická tvorba výkresů – plechové díly #67913

Filips
Účastník
1 příspěvek

Ahoj,

chtěl bych se zeptat na pár věcí ohledně automatické tvorby výkresů.

1) Je možné nějak nastavit vkládané kóty do výkresu? Potřeboval bych kótovat plechový dílec, který mám nakreslený pomocí skici a následně jej vysunu (a přidám tloušťku). Problém je v tom, že pokud použiju dílec s ohyby na různé strany, tak to nekótuje správně (převezmou se kóty ze skici, ale při vysunutí do některých směrů se mi přidá ještě tloušťka – viz obrázek). Existuje nějaké nastavení nebo nějaký fígl, klidně i nějaký doplňkový modul, který by to dokázal okótovat správně? Správné kóty jsou ty šedé.

2) Dále by mě zajímalo, jestli je možné nastavit kóty, které se do výkresu vloží. Chtěl bych eliminovat několikrát zakótovanou tloušťku materiálu, různé výštipy atp..

3) Automatické kótování rozvinutého tvaru mi celkem funguje. Potřeboval bych akorát vědět, jestli je možné nastavit nějaký počet kót, které se mají zobrazit na jedné straně. Některé dílce, které jsou složité a mají víc děr, otvorů atd. se musí zakótovat z obou případně ze všech čtyřech stran. Je možné toto nějak podchytit, aby nebylo vše zakótované na jedné resp. dvou stranách?

4) Kótování šestihranů v rozvinutém tvaru – je možné nastavit, aby se kóta vkládala na střed šestihranu namísto na jeho hranu?

 

Jedná se mi o verzi SW 2014, ale zajímá mě proveditelnost i pro verzi 2016, kterou začnu v brzké době používat.

Přílohy

9. 2. 2017 v 13:14

Odpověď na: Automatická tvorba výkresů – plechové díly #68011

QBczech
Účastník
294 příspěvků

Ahoj Filips. Pokusím se ti odpovědět ne tvoje dotazy. Jsou to obecné věci, které budou fungovat i v jiných verzích než jen v 14 a 16.

1) Zkus se podívat na vzorový díl v příloze. To se dá vyřešit úplně jednoduše pomocným odsazením entit skici o tloušťku plechu – tu kótu odsazení je pak možné propojit přes rovnici na Globální proměnnou „Tloušťka“, takže se dynamicky mění i když později parametr plechu upravíš.

ad1

Přílohy

9. 2. 2017 v 15:27

Odpověď na: Automatická tvorba výkresů – plechové díly #68018

QBczech
Účastník
294 příspěvků

2) Způsobů jak automaticky dostat kóty z modelu do výkresu je několik, například nástroj Popis modelu. Ten umí hlídat aby se kóty neopakovaly (i v různých pohledech).

Popis modelu

Nebo si zkus stáhnout výkres v příloze a v prázdném pohledu klikni pravým > Vložit model.. To do výkresu vyloží pohledy i s kótama, protože je výkres tak nastavený.

ad2-

Obecně je ale důležitý dávat si pozor na to, které kóty jsou „Označené pro výkres“. To můžeš ovlivnit již při vytváření kóty. Pokud kótu do výkresu nechceš, vypni označení. U existujících kót to můžeš vypnou klikem pravým, pak viz obrázek

 

ad2

9. 2. 2017 v 15:33

Odpověď na: Automatická tvorba výkresů – plechové díly #68022

QBczech
Účastník
294 příspěvků

ad2+

Odpověď na téma

Reklama

Reklama