Téma: Jak číslovat výkresy - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

13. 2. 2019 v 8:27

Jak číslovat výkresy #75413

Jaroslav Polame
Účastník
11 příspěvků

Dobrý den, chtěl bych otevřít diskuzi o způsobu číslování výkresů (modelů). Potřebujeme ve firmě přejít na nějaký rozumný standard. Já zatím používám makro které mi generuje číslo ve formátu RRMMDDHHMMSS (rok, měsíc, den, hodina atd.). Má to výhodu v tom že už při vytvoření dílu mám unikátní číslo které je součástí názvu souboru a automaticky se přenáší do razítka na výkrese. Bohužel ale podle tohoto čísla nelze poznat kam tento díl patří např. v sestavě. Pokud bych nějakým způsobem vkládal informaci o umístění dílu do čísla výkresu, znamenalo by to přemýšlet hodně dopředu (kolikrát dlouho nevím jestli díl bude ve vrcholové sestavě, podsestavě nebo nedejbože vnořený ještě hlouběji), nebo po dokončení díly přečíslovat. Nepoužíváme PDM (zatím). Jaký způsob používáte a nebo považujete za nejvhodnější?

J. Polame

13. 2. 2019 v 11:21

Odpověď na: Jak číslovat výkresy #75418

Jarda Dejmek
Účastník
345 příspěvků

zkratka firmy-číslo projektu_číslo podsestavy -číslo dílu_Jmeno

JDK-01-002-003-Jmeno_dilu(kratce_bez_mezer)

Každej novej projekt má svoje další číslo, takže postupně jedu

JDK-01…

JDK_02…

JDK-03…

 

14. 2. 2019 v 9:12

Odpověď na: Jak číslovat výkresy #75432

Jaroslav Polame
Účastník
11 příspěvků

Díky. Číslo projektu teď budeme mít také. Nicméně jak řešíte číslování pokud máte podsestavu (nedejbože podsestavu podsestavy) v sestavě? Já bych se právě nerad dostal do situace že místo kreslení budu složitě řešit číslování. Navíc pokud bych se rozhodl přeskupit hierarchii top sestavy tak jsem v pasti:-)

16. 2. 2019 v 18:25

Odpověď na: Jak číslovat výkresy #75435

Ales
Účastník
272 příspěvků

My modely (díly i sestavy) neoznačujeme čísly, ale hierarchickým jménem ve stylu „Atomova bomba, roznetka v8, kryt roznetky, tesnici krouzek“. U jednotlivých složek hierarchie může být případně číslo verze. Opakovaně použitelné díly nebo sestavy se pojmenovávají jménem bez názvu projektu. Tohle pojmenovávání je sice trochu náročnější na kázeň konstruktérů, ale zase podle zkušeností nepůsobí velké zmatky když se změní hierarchie nebo se podsestava použije v jiném projektu. Sice pak bude vidět, že těsnicí kroužek ve vodovodní baterii byl původně vyvinutý pro atomovou bombu, ale zatím to nedělalo potíže. Hlavní přínos je, že se podle jména souboru nebo adresáře pozná o co jde a nemusí se to otevírat nebo dohledávat v číselníku. Případná čísla dílů (výrobní, číslo náhradního dílu,…) jsou potom v uživatelských vlastnostech, pokud je potřebné je zavést.

 

17. 2. 2019 v 11:18

Odpověď na: Jak číslovat výkresy #75436

Jarda Dejmek
Účastník
345 příspěvků

ono je to asi dost v závislosti na firmě. Já jsem soukromník, zas tak to číslování podrobný být tak nemusí, když se v tom mám vyznat jen já a max. zákazník. Takže klidně pak podsestavu čísluju v tý řadě dál..

Když se v tom musí vyznat celá terotistická organizace, tak to je jiná 😀

Odpověď na téma

Reklama

Reklama