Téma: otevření 3D DWG/DXF - MůjSolidworks.cz

Autor
2. 11. 2025 v 8:33

otevření 3D DWG/DXF #85668

Petr Forman
Účastník
4 příspěvky

Dobrý den

Mám Laserový zaměřovač Leica DISTO 910 který zaměřuje v souřadnicovém systému a ukládá do formátu 2d a 3d -DXF .

Solidwoks toto dxf místo v metrech otevírá v 3d palcích  nejde přenastavit jednotky jako u formátu 2D

v nastavení pod položkou import není možnost nastavení DWG/DXF (je jen u exportu)

Leica DISTO <strong data-start=“382″ data-end=“431″>nevkládá do DXF žádnou informaci o jednotkách (položku <code data-start=“441″ data-end=“452″>$INSUNITS)

Jak nastavím solidwoks aby 3d otevíral v metrch?

3. 11. 2025 v 9:51

Odpověď na: otevření 3D DWG/DXF #85669

radecek.ik
Moderátor
476 příspěvků

ahoj, to bude nejspíš dáno šablonou při importu.

vytvoř si šablonu s jednotkami v metrech, v Možnostech systému SWx > Výchozí šablony vyber Vyzvat uživatele k výběru šablony

pak při importu ti vyskočí dialogové okno s výběrem šablony

3. 11. 2025 v 21:54

Odpověď na: otevření 3D DWG/DXF #85670

Petr Forman
Účastník
4 příspěvky

Dekuji za odpověď

v šabloně mám nastavené základní jednotky mm a duální m a stejně to otevírá jako palce (ale když to změřím tak ukazuje mm)

AUTCAT to otevře v správném meřítku

v příloze posílám 1soubor dxf který vytvoří měřák

a druhý dxf u který jsem nejprve  otevřel v poznámkovém bloku a dopsal  informaci o jednotkách a potom ho solid otevře ve správném měřítku

5. 11. 2025 v 7:44

Odpověď na: otevření 3D DWG/DXF #85671

radecek.ik
Moderátor
476 příspěvků

nevidím soubory

5. 5. 2026 v 22:30

Odpověď na: otevření 3D DWG/DXF #85735

rickjf
Účastník
1 příspěvek

Ahoj, přesně tohle mě taky potkalo. Mám DISTO D810 a myslel jsem, že se zblázním, když Solidworks ten 3D DXF z metrů přečetl v palcích. Leica do souboru fakt neposílá jednotky ($INSUNITS), takže Solidworks si prostě „myslí“, že je to v palcích. Jediné, co mi fakt pomohlo (a funguje to i pro DISTO 910), je otevřít ten DXF v nějakém meziformátu – třeba ve FreeCADu nebo v DWG TrueViewu, ručně převést na metry a uložit znovu jako DXF nebo STEP. Zkoušel jsem i skript v Pythonu, který přepíše jednotky v hlavičce, ale to není pro každého. A když už řešíš převody modelů, koukni na 3d print project ideas – protože pak můžeš ty správně škálované výstupy rovnou použít na tiskárně, třeba portály nebo modely z her. Jinak Solidworks nemá v importu 3D DXF přepínač jednotek (na rozdíl od 2D). Závěr: převést přes jiný CAD, nebo ručně vydělit 25.4 a převést assembly na metrický template.

6. 5. 2026 v 8:25

Odpověď na: otevření 3D DWG/DXF #85736

Petr Forman
Účastník
4 příspěvky

Ahoj pomohl mi pracovník z Hradecké pobočky a jde nastavit aby se při otevíraní  dxf souboru aby se ptal na jednotky Musí se vypnout Interconnect potom jde 3d otevřít tak aby se nastavili jednotky při otevíraní.

Jen mě zklamala u přístroje  S910 přesnost pri používaní 3D meření

Odpověď na téma

Reklama

Reklama