Ozubené kolo

Autor
9. 3. 2010 v 6:31

Ozubené kolo #51772

jantusla
Účastník
16 příspěvků

Jak se správně kreslí ozubené kolo a řetězové ozubené kolo?

Přílohy

9. 3. 2010 v 6:38

Re:Re: Ozubené kolo #53694

kohen
Účastník
486 příspěvků

Záleží k čemu to potřebuješ.
a) pro úpravu a vložení do sestavy = oz.kola se dají stáhnout z webu a upravit.
b) přesný model např. pro sériovou výrobu = musí se vše namodelovat ručně z výkresových podkladů, výpočtů, atd..

9. 3. 2010 v 7:44

Re:Re: Ozubené kolo #53695

jantusla
Účastník
16 příspěvků

Za „a“. Odkud můžu stahovat?

9. 3. 2010 v 18:42

Re:Re: Ozubené kolo #53696

Honza
Účastník
53 příspěvků

Nebo se podívat do tabulek 🙂

10. 3. 2010 v 9:27

Re:Re: Ozubené kolo #53697

kohen
Účastník
486 příspěvků

Ozubená kola můžeš stahovat přímo v Solidworksu na http://www.3dcontentcentral.com/default.aspx nebo na webových strámkách výrobců.
Velmi kvalitní odkaz na katalog i 3D modely (nejen oz. kol) je http://www.misumi.de/www/lang/cze/nav/004/hl/005/menu/catalogues/fn/txt_catalog_overview/content.html

19. 8. 2010 v 11:36

Re:Re: Ozubené kolo #53698

sUs
Člen
69 příspěvků

@jantusla wrote:

V SolidWorksu se ozubené kolo udělá jednoduše z knihovny normalizovaných dílů. Zadá se průměr, modul, počet zubů apod. a je hotové.

Update:
Jak jsem zjistil tato metoda není úplně vhodná pokud potřebujete na zubu opravdovou evolventu. Zde se tvoří tvar zubu pomocí rádiusu, takže pozor. Na zahraničním fóru se evolventa řešila a využil jsem tam makro na generování evolventy dle zadaných parametrů, které tam někdo poskytl. Využil jsem při potřebě dxf pro výpalek ozubeného kola.

8. 1. 2011 v 14:05

Re:Re: Ozubené kolo #53699

Anonymous
Člen
318 příspěvků

Code:

@sUs& wrote:

@jantusla wrote:

V SolidWorksu se ozubené kolo udělá jednoduše z knihovny normalizovaných dílů. Zadá se průměr, modul, počet zubů apod. a je hotové.

Update:
Jak jsem zjistil tato metoda není úplně vhodná pokud potřebujete na zubu opravdovou evolventu. Zde se tvoří tvar zubu pomocí rádiusu, takže pozor. Na zahraničním fóru se evolventa řešila a využil jsem tam makro na generování evolventy dle zadaných parametrů, které tam někdo poskytl. Využil jsem při potřebě dxf pro výpalek ozubeného kola.

neviem to nájsť v knihovne normalizovaných dielov. Naveď ma . ´
ďakujem

10. 1. 2011 v 6:55

Re:Re: Ozubené kolo #53700

sUs
Člen
69 příspěvků

např.
Toolbox/DIN/Převody

19. 2. 2019 v 9:39

Odpověď na: Ozubené kolo #75513

Jarda Dejmek
Účastník
341 příspěvků

ahoj, potřebuju poradit, trošku tomu nerozumím: Potřebuju vytisknout sestavu ozubených kol, jedno je s přímým a druhé s šikmým ozubením. Toolbox nabízí jen kolo se spirálovým ozubením,  šikmé tam nikde není? Nikde jinde jsem se s tímhle ozubením nesetkal..(že nejsou evolventní vím, ale při takhle malých rozměrech a plast je to fuk – modul 0,4 a 0,8)oz_kola

19. 2. 2019 v 10:08

Odpověď na: Ozubené kolo #75514

Jarda Dejmek
Účastník
341 příspěvků

tak prý je to to samý

Odpověď na téma