Téma: Sestavy – správný postup a tipy - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

5. 10. 2015 v 18:06

Sestavy – správný postup a tipy #61249

Josef Vladík
Účastník
17 příspěvků

Dobrý den,

v Solidworksu už pracuji nějakou dobu, ale trápí mě velké sestavy. Mám na mysli několik svařenců a hodně moc šroubků a matiček ( cca 3000). Samozřejmě, ke každému projektu je třeba přistupovat individuálně, ale existují nějaké obecné rady jak udělat funkční sestavu?

Např.:

používat pole, lineární, odvozené

vazby – někde jsem viděl že vazby sjednoceni a soustřednost jsou „nejjednoduší“ naopak vystředění patří k těm náročnějším

skládat sestavu z několika menších podsestav než všechny díly nacpat do jedné, je lepší svařenec v rámci jednoho dílu nebo ho poskládat jako sestavu?

využít konfiguraci kde se nechá pouze základní součást bez šroubků

 

za každé postřehy a tipy budu rád.

Děkuji

 

 

6. 10. 2015 v 13:27

Odpověď na: Sestavy – správný postup a tipy #61254

pepe
Účastník
682 příspěvků

Ahoj,

zkus použít nástroj AssemblyXpert. Najdeš ho v menu Nástroje, o sestavě jako takové, Ti dokáže hodně napovědět (s ohledem na výkonnost atd).

U Toolbox součástí bych to určitě viděl na konfiguraci „Bez spojovacího materiálu“. Jednoduše můžeš použít hromadný výběr v menu Nástroje > Výběr součástí > Vybrat Toolbox, ty pak potlačit  a je to. Každá entita, kterou musí solid zobrazit, klade nároky na výkon. Tzn, když potlačíš 3000 součástí, dost ho ušetříš 🙂

Dál pak používat různý výkonnostní vychytávky jako Režim velkých sestav, Speedpak atd…

Používat pole / zrcadlení, ale bacha!! nevazbit nic dalšího na součásti pole/zrcadlení. Vzniká tím pak cyklický odkaz, víc v nápovědě solidu nebo i v samotným AssemblyXpert, ten tě na takové vazby dokonce upozorní.

Vyhnout se aktivním kontextovým prvkům.. Ve větší míře to může být zlo, co se týče nároků na výkon.

…. a tak dále 🙂 nechám prostor i ostatním 🙂

6. 10. 2015 v 22:18

Odpověď na: Sestavy – správný postup a tipy #61258

Josef Vladík
Účastník
17 příspěvků

diky za tipy. Ta možnost konfigurace se schovanim sroubku by mohla fungovat vcelku dobre. Speedpak musím vyzkoušet, nechová se v podstate stejne jako konfigurace s potlacenyma dílama?

prichytavani vazeb na dily z pole nebo zrcadleni je dobra poznámka.

 

jeste k tem vazbam, všude píšou ze nejlepší je dávat soucasti pevne a nevazbit je. Takže vlozim dil do sestavy, dam mu vazby jaké potrebuji, poté vazby odstranil a dil nastavim jako pevný? Je to spravne?

 

 

7. 10. 2015 v 7:57

Odpověď na: Sestavy – správný postup a tipy #61261

kohen
Účastník
486 příspěvků

Kdyby to bylo tak jednoduché. U všech školitelů dostaneme rady jak vše zjednodušovat (nahrazovat tělesy, které mají stejné základní rozměry) omezit používání strojních vazeb, nepoužívat spojovací materiál, zrušit odkazy na geometrie v sestavě či propojení dílů, atd..

Tak mi z toho vychází, že nejefektivnější je zahodit SWx a používat tužku a papír, což se u mě často i děje.

7. 10. 2015 v 10:31

Odpověď na: Sestavy – správný postup a tipy #61262

pepe
Účastník
682 příspěvků

Osobně vazbu pevnou hromadně používám jen u importů – aby se součásti po importu z dané pozice nehnuly.

Jinak si myslím, že by se vše mělo používat v rozumné míře (kontexty, spojovák, detailní geo součástí atd…), pak je to OK…

7. 10. 2015 v 18:07

Odpověď na: Sestavy – správný postup a tipy #61267

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Kreslím formy, a už před dávným časem jsem přešel z konfigurací (vstřikovací / vyhazovací strana) na stavy zobrazení. Obnova sestavy je teď daleko rychlejší. Součásti nepotlačuji, ale skrývám (nezobrazená součást – jednodušší zobrazení).

V sestavách mám hodně vazeb „na místě“ po vložení nového dílu přímo do sestavy (na přední rovinu). Pro díly odvozené ze sestavy k nezaplacení.

9. 10. 2015 v 10:06

Odpověď na: Sestavy – správný postup a tipy #61300

QBczech
Účastník
294 příspěvků

Ahoj všem,

taky bych přispěl jedním typem. Kolega mi kdysi poradil abych si v Možnostech systému > Výkon zatrhnul volbu: Načíst součásti automaticky zjednodušené. U dílu nebo podsestav se vytvoří symbol modrého pírka a součást je načtena rychleji, protože se nenačítají všechny detaily. Opravdu to jde znát při otevírání nebo obnově větších sestav.

Zjednodušené součásti se automaticky vyřeší jejich otevřením a nebo se dají dle potřeby vyřešit všechny hromadně.

Více zde: http://help.solidworks.com/2015/czech/SolidWorks/sldworks/c_Lightweight_Components_SWassy.htm?id=aa9473f6dbfc4087a3eae3e73bd94b0e

Odpověď na téma

Reklama

Reklama