Téma: Vnější odkazy - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

24. 3. 2016 v 18:26

Vnější odkazy #64105

Tomáš
Účastník
157 příspěvků

Prosím vás kdo děláte v SW formy, jak to máte s vnějšími odkazy? Pomáhají nebo spíš škodí?
Pracuji na své teprve druhé formě v SW a s odkazy se trápím asi nejvíce.
Během modelování dílů narážím pořád na potřebu si z nějakého jiného dílu např. kopírovat polochu,
zakotovat se na nějakou jeho hranu, atd… jenže takový díl se někdy později během konstrukce změní (třeba plocha která byla použita pro kopírování už vlastně neexistuje, přesune se, atd….) potom je celá sestava samý semafor a vykřičník… Pokud vypnu vytváření vnějších odkazů nic se nesype, ale zase pochopitelně díly nereagují na změnu dílů na které jsou vázány – což je problém třeba u vyhazovačů, nebo šroubů..
Jak s tím válčíte vy?
Děkuji předem za radu.

24. 3. 2016 v 20:04

Odpověď na: Vnější odkazy #64106

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Formy kreslím, a vnější odkazy používám. Je pravda, že pokud se změní základní model výlisku, většinou dojde k tomu, co popisuješ, ale zase většinou jde spoustu odkazů zase rychle napravit.

Především ale základní záležitosti řeším v modelu výlisku (rozdělení ploch pro pevnou a vyhazovací stranu, sešití ploch pro použití v jednotlivých dílech, dělicí roviny, skici/plochy pro tvarové vložky). Tento výlisek je základem formy, který pevně usadím do sestavy a od něj pak odvozuji vše potřebné, kopíruji plochy, odečítám těla (ideální funkce pro vyhazovače).

Nejdůležitější zásadu, kterou dodržuji, že vše odvozuji jen z modelu výlisku a ze skic přímo v sestavě (žádná skica nesmí být na jakékoliv ploše/rovině jakéhokoliv dílu) Jinak hrozí „křížení“ vazeb a následné problémy s regenerací.

24. 3. 2016 v 21:10

Odpověď na: Vnější odkazy #64107

Tomáš
Účastník
157 příspěvků

Taky se snažím udělat maximum rozvržení už v modelu výlisku pomocí vícetělového dílu, používat skici v sestavě a vycházet od nich určitě zkusím. – Děkuji.
Na rychlo jsem zplácnul takový pěkný příklad toho kde se to podělá. V příloze je sestava rám tvárníků a vložka.
Oblast vtoku je potřeba vyvložkovat.
Na díle rámu si tedy vykopíruju plochy vtokového rozvodu protože je budu potřebovat abych nima mohl oříznout nový díl který vytvořím.
Potom v tom rámu udělám výřez pro novou vložku, do ní si vykopíruji potřebné plochy z rámu a provedu oříznutí. Prosím ponechme stranou detaily jako je síla vložky….
Následně v rámu odstraním ty vykopírované plochy rozvodu a je jasné že po regeneraci bude ve vložce problém…
Sestava je uložena tak že v díle rámu je roletka ve stromu historie potažena nad odstranění ploch, stačí ji stáhnout na konec a už se to krásně sype… 😀
Nenapadá mě jak lépe obecně popsat problém který mě trápí.

24. 3. 2016 v 22:30

Odpověď na: Vnější odkazy #64116

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Otevřel jsem jen obrázky. Ještě používám SW2014.

Nicméně považuji za špatné odvozovat vložku z ploch v rámu. Jednak proto, že víš, že plochy, které chceš použít odstraníš – problém. Lepší je mít skicu v rovině sestavy kterou převedeš do dílu a jednoduchým odebráním s úkosem vytvoříš vtok. Pak jen provedeš potřebné zaoblení. Z tohoto důvodu dělám vtoky lichoběžníkové 10° na stěnu a dole R1.

Je mi jasné, že chceš jednoduše udělat vložku již z hotového dílu, ale kdykoliv jsem se o to samé pokoušel, dostal jsem se jen do problémů. Výhodnější je udělat tuto vložku novou podle výlisku případně vázanou na sestavu ale ne na jiný díl.

 

25. 3. 2016 v 7:39

Odpověď na: Vnější odkazy #64117

Tomáš
Účastník
157 příspěvků

Ano vlastně tím potvrzuješ to na co si postupně v SW přicházím – co na začátku člověk o*ebe ho časem dožene a dá mu za uši. 🙂 (stejné jako v životě…)
Takže správné použití skici v sestavě vidím asi tak že klidně můžu pro skicu přebrat třeba hrany geometrie kterou vím že časem odstraním, ale chce to potom v té skici odstranit vazby na tu přebranou geometrii a dát entitám skici třeba pevnou vazbu, nebo je nějak jinak určit k základním rovinám sestavy… – OK?
Stejně si ale myslím že přijdou situace kdy bude nutné si vykopírovat nějakou geometrii o níž vím že časem půjde pryč, napadá mě potom použít konfigurace a to odstranění geometrie provést v jiné konfiguraci dílu něž v konfiguraci ve které je geometrie na kterou jsou externí odkazy.. vyzkouším

Díky za čas a reakce.

25. 3. 2016 v 22:10

Odpověď na: Vnější odkazy #64118

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Nic ti nebrání mít jakýkoliv pomocný soubor, který si prohlásíš za zdrojový a z něj budeš kopírovat to co budeš potřebovat. Pak každá změna v tomto souboru se projeví i v potomcích.

21. 4. 2016 v 11:22

Odpověď na: Vnější odkazy #64660

Zlatak
Účastník
3 příspěvky

Zdravím pánové  formy jsem řešil cca 8 let  a osvědčilo se mi proste zkopírování upravovaného dílu . Ve zkopírovaném dílu jsem provedl odebrání a bylo vymalováno  kopíroval sem to na tvrdo v Total commanderu  . Pak sem díl přidal do sestavy a byl tam kde sem ho chtěl .. 🙂

Odpověď na téma

Reklama

Reklama