Žebro směrové ocasní plochy

Autor
3. 9. 2015 v 15:38

Žebro směrové ocasní plochy #60931

Spony
Účastník
12 příspěvků

Ahoj,

již delší dobu řešíme problém, jak vymodelovat žebro směrovky letounu tak, aby se dalo rozvinout.

Pokud chceme udělat lem, který má konstatní úhel ke stojině žebra, tak není problém. Co když ale potřebuji vytvořit lem, který tento konstatní úhel nemá?

V příloze je toto žebro vymodelováno programem CATIA, kdy se vytvoří stojina žebra (WEB), pak se vytvoří pomocná plocha, která udává tvar lemu a poté se použije funkce SURFACIC FLANGE (vybere se WEB a SUPPORT-což je ta pomocná plocha lemu) a vše funguje jak má.

Jelikož disponujeme pouze programem SolidWorks 2015, potřebuji tuto věc vytvořit a hlavně rozvinout zde.

Vzadu je úhel lemu 90 stupňů, na náběžné hraně je vnitřní úhel 120 stupňů.

Děkuji

H.

Přílohy

4. 9. 2015 v 10:09

Odpověď na: Žebro směrové ocasní plochy #60975

pepe
Účastník
682 příspěvků

Docela oříšek, to Ti povím 🙂

Mám takový dojem, že to v SolidWorks pomocí plechů nepůjde, na takovýhle „patvary“ slouží Tvarovací nástroje (ten pak ale solidw nerozvine).

Jestli máš Solidworks Premium, tak můžeš využít novinku 2015, funkci Vložit > Povrch > Narovnat povrch

Přes konfigurace to pak poladit tak, že budeš mít konfiguraci s rozvinutým povrchem, no a druhou kde povrch bude srolovaný a bude mít přiřazenou nějakou tloušťku…

9. 9. 2015 v 14:44

Odpověď na: Žebro směrové ocasní plochy #61031

Spony
Účastník
12 příspěvků

Máme jen SolidWorks 2015 Standard, takže ani toto pro nás není řešením 🙁

14. 9. 2015 v 9:00

Odpověď na: Žebro směrové ocasní plochy #61038

pepe
Účastník
682 příspěvků

K SolidWorks se dá dokoupit i spoustu různých doplňků, zkus se poptat po něčem, co by ti pomohlo řešit tydle úlohy…

30. 9. 2015 v 10:04

Odpověď na: Žebro směrové ocasní plochy #61198

kohen
Účastník
486 příspěvků

Také by mne zajímalo řešení na úrovni plechového dílu. Pokud někdo dovede vymodelovat plechový díl s proměnným sklonem lemu nahradí tím velké CADy (Catia,…).

Rozvin plochy v SWx je nepoužitelný, snad se to vylepší v SWx 2016. Doplňkové programy specializované na zpracování plechů, což mne překvapilo, fixlují.

A teď babo raď.

30. 9. 2015 v 11:10

Odpověď na: Žebro směrové ocasní plochy #61199

pepe
Účastník
682 příspěvků

Na 2016 jsem už zvědavě koukal a v týhle oblasti celkem zamakali 🙂

Odpověď na téma