Téma: Radius ohybu vzniklý za použití konkrétních nástrojů - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

17. 9. 2018 v 7:13

Radius ohybu vzniklý za použití konkrétních nástrojů #74258

Martin Žiďas
Účastník
6 příspěvků

Ahoj, rád bych konečně pochopil, jakým způsobem se dopracuji (dopočítám) k tomu, jaký rádius mi skutečně vznikne na ohybu při použití konkrétního razníku a matrice. Měl jsem za to, že pokud je na matrici i na razníku označení R3, radius na vnitřní straně ohybu bude takéž R3. Nejspíš to ale nebude tak úplně pravda, neboť každá matrice má jinou šířku a to nejspíš také bude hrát v tomto směru roli. Mnohdy se také označení R matrice liší od označení R razníku. Například matrice je R4 a razník je R3.  Když tvořím nějaký plechový díl v SW a dám tam rádius, který je pak ve skutečnosti jiný, nesedí ani rozvinutý tvar plechu, ani výsledné rozměry ohnutého dílu. Existuje na to nějaká tabulka? Nebo jakým způsobem se k tomu dopracovat? Díky.

18. 9. 2018 v 14:56

Odpověď na: Radius ohybu vzniklý za použití konkrétních nástrojů #74265

radecek.ik
Moderátor
433 příspěvků

23. 9. 2018 v 22:43

Odpověď na: Radius ohybu vzniklý za použití konkrétních nástrojů #74365

Ales
Účastník
272 příspěvků

Co mám vyzkoušené tak existují jen dvě metody.

1. zadat radius stejný jako tloušťka plechu a ono to nějak dopadne (nepoužitelné pro pevnější hliníkové slitiny, titan apod., ale to je věc technologie, ne modelování),

2. domluvit se s palírnou, přesně namodelovat pár obdélníčků plechu, nechat je vypálit a naohýbat (na přesně konkrétním ohraňováku, s určitým prizmatem a nožem) a ideálně i ze stejné šarže plechu a vzít zpětně korekci. Po druhé iteraci se už dá navrhovat s přesností na desetinu.

Bohužel výrobci ohraňováků se dost kroutí, když mají poskytnout nějaká doporučení, tabulky apod., sami to zřejmě přesně nevědí. Počítají s tím, že se to v případě potřeby přesné výroby stejně doladí na místě a třeba Trumpf umí ve svém softu zpětně zahrnout korekce a bez nutnosti předělávat výkres v CADu přidá pár desetin a vypálí plech znova. Ale to už s tím obsluha musí umět docela slušně zacházet, většina operátorů se základním zaškolením nemá šanci.

 

Odpověď na téma

Reklama

Reklama