Téma: Ozubené kolo vyjádřené rovnicí - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

3. 4. 2017 v 23:39

Ozubené kolo vyjádřené rovnicí #68912

Flajšman
Účastník
8 příspěvků

Zdravím, chtěl by zde reagovat na článek “ Skica pro modelování čelního ozubeného kola s přímými zuby“ vydaného 28. 3. 2017 od Marka Pagáče.

Tento článek pojednává o vytvoření konstrukčních kružic jako šablonu k vytvoření univerzálního modelu ozub. kola, a dále navazuje na příklad v učebnici SW (kapitola 6.2).

Tento příklad zde uvadí pouze vypracování na jeden typ kola tj. (m=4 a z=14). Bohužel už opomíjí další příklady. Takže pro např. (m=6 a z=60) by automatická přeměna nefungovala a museli byste se uchýlit k ručním úpravám.

V příloze je PDF („step by step“), kde bych Vám chtěl ukázat moje řešíní, kde opravdu stačí jenom změnit hodnoty „z“ a „m“ a celý model se přepočítá.

5. 4. 2017 v 1:40

Odpověď na: Ozubené kolo vyjádřené rovnicí #68914

Ales
Účastník
272 příspěvků

Pěkný 🙂 Drobná rada v rozsahu diplomové práce 🙂

5. 4. 2017 v 9:09

Odpověď na: Ozubené kolo vyjádřené rovnicí #68917

pepe
Účastník
682 příspěvků

Moc pěkně zpracovaný návod, díky, jistě se někdy bude hodit 😉

19. 4. 2017 v 15:51

Odpověď na: Ozubené kolo vyjádřené rovnicí #69079

hammer
Účastník
114 příspěvků

Asi to sem přímo nepatří, pokusil jsem se namodelovat rovnicí kolo řetězové. Mám dojem, že tam je problémů o něco více. Nejsou zde vztahy tak přesně dané, jak u kola ozubeného. Něco jsem obešel úpravou vzorce (například průměr roztečné kružnice). To by se jistě dalo vyjádřit přesněji. Kolo se dalo celkem vymodelovat, problém ovšem vznikl v případě změny počtu zubů, kde se mně nepodařilo provázat v kruhovém poli počet zubů z tabulky, i když jsem místo číselné hodnoty vložil hodnotu „z“ tabulkovou. Tam jsem musel vždy počet zubů opravit novým vložením „z“. Dá se to nějak provázat. Jistě to bude  platit i pro jiné případy. (v tabulce jsem už těch 12.7 upravil za „t“)

22. 4. 2017 v 22:58

Odpověď na: Ozubené kolo vyjádřené rovnicí #69205

Marek Pagáč
Moderátor
14 příspěvků

Dobrý den.

Jsem rád, že se najdou pozorní čtenáři, kteří reagují k dané věci a najdou si čas vytvořit vlastní návod, který řeší postup do úplného detailu. Mockrát děkuji za vaši reakci i postup, který jste zde zveřejnil. Postup je názorný, výstižný a zcela jistě se bude hodit nejednomu čtenáři. Pokud byste měl zájem, mohli bychom najít společnou cestu a váš návod zde oficiálně publikovat jako článek/reakci na již vydaný článek. To by samozřejmě vyžadovalo zpracovat texty a obrázky podle našich redakčních zásad.

Při tvorbě návodu, uvedený zde na portálu i v knize, jsem si byl vědom, že taková situace (kdy se bude měnit počet zubů a modul) může nastat. Záměrem obou návodů i dalších návodů zde na portálu bylo, je a bude přimět čtenáře k samostatné úvaze, zda to nejde řešit i jiným způsobem. A jsem si jistý, že se najdou čtenáři, kteří to vyzkouší, zjistí, že to nejde a jdou dál – nepozastaví se nad tím, proč to nejde. Jsem rád, že se to povedlo právě Vám a našel jste si čas problém vyřešit.

Zde se projevuje typická ukázka výuky ve školách. Návody typu step by step neslouží pouze k tomu, jak klikáním zdárně dokončit model, uložit jej a pokračovat v jiném návodu. Každý začínající student nebo konstruktér by se měl po dokončení modelu zamyslet nad tím, zda nejde v záměru návrhu postupovat i jiným způsobem tak, aby případné opravy byly co nejjednodušší a vyžadovaly co nejmenší pracnost. Typický příkladem je model hřídele. Uzavřený profil skici můžete orotovat podle osy nebo můžete postupně vysunovat jednotlivé skici (dříky), čemuž se říká tzv. vrstvený dort. A záleží pouze na konstruktérovi, pro kterou variantu se rozhodne. Toto je ale zároveň i úloha vyučujícího, aby studenty přivedl na myšlenku dalších způsobů modelování a snažil se jim ukázat ten nejlepší postup.

Pokud bychom šli do úplného detailu, uložil bych tento dokument jako šablonu (PRTDOT), kterou bych používal pouze pro konstrukci ozubených kol.

Když nad tím přemýšlím, ještě jsme se nepodívali na ozubená kola paloidní, cykloidní, kuželová a šnekové převody 🙂 To z pohledu výhod parametrizace a asociativity takto jednoduché nebude 😉

Ještě jednou děkuji za váš příspěvek ve fóru. Zdravím!

22. 4. 2017 v 23:42

Odpověď na: Ozubené kolo vyjádřené rovnicí #69206

Flajšman
Účastník
8 příspěvků

Dobrý den,
jsem rád, že se vám moje práce líbila. S publikací mého návodu, jako článek či reakci, 100% souhlasím. Pokud byste měl zájem poslal bychvám můj návod a model na váš email nebo facebook.
Svůj návod jsem zase opět trochu vylepšil. Přišel jsem na to jak roznásobit pomocí kruhového pole zkosení zubu a zaoblení mezi zuby. To mi zde chybělo.
Jenom bych se chtěl pozastavit u té typické výuky ve školách. Bohužel né všude se v tomto duchu vyučuje. Osobně jsem se v SW naučil sám, pravě díký tomuto portálu a učebnici, kde jsou tyto návody, typy a rady moc hezky ukázány a vysvětleny.
U tohotu příkladu mě nejvíce motivovaly neuvěřitelné možnosti SW na minimalizaci (zjednodušení) při práci s modely, které jsou propojeny s rovnicemi a jejich změna se odvíjí pouze zadefinovanými proměnnými.
Velice rád bych uvítal řešení další typů ozubených kol či další využití modelování pomocí rovnic (např. podmínku („if“)).

17. 5. 2017 v 14:16

Odpověď na: Ozubené kolo vyjádřené rovnicí #69448

hammer
Účastník
114 příspěvků

Dobrý den, navázal bych na nick Flashman a zeptal se, kde se dá v Solidworksu najít popis správného zápisu podmínek a různých příkazů. Ono je to jazyk o jazyku rozdílné. Děkuji.

5. 8. 2017 v 23:09

Odpověď na: Ozubené kolo vyjádřené rovnicí #70139

hammer
Účastník
114 příspěvků

Dokončil jsem řetězové kolo vytvořené rovnicí a zajímal by mě názor na správnost této konstrukce. Zapsání počtu zubů do rovnice jsem okopíroval od nicku „Flajšman“. Navazuji tak na můj příspěvek č. 112 zde.

25. 10. 2018 v 12:56

Odpověď na: Ozubené kolo vyjádřené rovnicí #74598

Petr Kozánek
Účastník
1 příspěvek

Dobrý den,

co když vyjde patní kružnice větší než základní kružnice?

z=45

m=6

Děkuji

Odpověď na téma

Reklama

Reklama