Téma: Domček - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

4. 3. 2022 v 10:08

Domček #82473

Michal Kučera
Účastník
7 příspěvků

Dobrý deň,

vedel by ma prosím niekto naviesť akým spôsobom pripraviť zostavu (viď obrázok)? Mám aké také skúsenosti s Inventorom, ale v solidworku som celkom nový, takže mám trošku problém sa zorientovať, hlavne pri prepojení parametrov medzi dielom a zostavou. Kreslenie aj modelovanie je vcelku podobné.

Potrebujem vyskladať zostavu ktorá má väčšinou podorysný tvar štvorec/obdĺžnik, ale  občas sa stane, že je tvar elkový (či už ľavý, alebo pravý). Túto zostavu potrebujem dostať do výkresovej dokumentácie so zoznamom dielcov a ich rozmermi s tým, že pri zostave sa mení: výška, šírka, hrúbky dosiek, presahy strechy, uhol sklonu strechy, občas je domček len trojstenný/dvojstenný. Požadovaný výstup je pdf výkres, s tým, že rozmery zostavy sa dajú rýchlo/jednoducho upravovať, a následne urobiť pdf výkres, keďže sa vždy jedná o ca 10-15 domčekov s rôznymi rozmermi. Teda upravím parametre, tým sa upraví zostava aj na vopred okótovanom výkrese a uložím pdf, a tak dookola.
V inventore som mal akoby stredovú formu, ktorá v konečnom dôsledku nebola vidieť. Túto formu som mal pri každom komponente (bok, čelo, strecha ktoré boli ukotvené podľa stredovej formy) takže keď som zmenil rozmery/parametre stredovej formy (samozrejme som to menil uz v zostave, kde boli parapetre prenesené), tak sa celá zostava, či už rozmerovo ale aj plohovo (jednotlivé diely) upravila podľa požadovaných rozmerov.

Nechcem nikoho zaťažovať, len ak by bol niekto ochotný mi trochu popísať ako to najjednoduchšie urobiť v Solidworku. Je možné, že aj môj spôsob v inventore bol zbytočne komplikovaný a šlo by to jednoduchšie/rýchlejšie, ale vzhľadom na to, že aj tam som bol samouk, tak to dopadlo, tak ako to dopadlo. Hlavné je, že to fungovalo a splnilo účel 😀

Za odpoveď a rady vopred veľmi pekne ďakujem

Přílohy

4. 3. 2022 v 13:31

Odpověď na: Domček #82495

radecek.ik
Moderátor
428 příspěvků

Ahoj,

SolidWorks jako takový je plně parametrický a asociativní program jako další jiné. možná by ti mohly pomoci  publikované články i návody, viz např.: https://www.mujsolidworks.cz/ucime-se-solidworks-vazby-v-sestavach/

Další možností jak získat více informací k SolidWorks je samozřejmě školení, případně i učebnice SolidWorks, viz.: https://www.mujsolidworks.cz/ucebnice/ jejíž součástí jsou i kapitoly o modelování sestav v kontextu, používání konfigurací, modelování plechových dílů, svařenců apod.

 

6. 3. 2022 v 18:50

Odpověď na: Domček #82508

Michal Kučera
Účastník
7 příspěvků

Zdravím,

v prvom rade Ďakujem za typy, pozrel som si na stránke všetky postupy, ktoré by mohli obsahovať dostupné info k doterajšej mojej problematike. Našiel som tam veľa podnetných informácií, ale skôr do budúcna, nie k súčasnému problému.

Knihu som pred nedávnom (pár dní) zbežne prebehol, ale asi som ju prešiel veľmi rýchlo, lebo som nenarazil na mnou hľadané info, alebo som len hľadal niečo, čo tam ani nie je.

Prosím len pre potvrdenie. Prenos globálnych premenných z jednej časti do zostavy je len prostredníctvom exportu do súboru a následná zmena informácií v danom textovom súbore?

V tejto časti mám globálne premenné, ktoré by som chcel meniť už v zostave. Ako to docielim?
Toto je stredová forma ktorá obsahuje globálne premenné,

 

a toto je už zostava, v strede je už spomínaná forma (teraz je viditeľná, pri konečnom výkrese bude samozrejme skrytá), okolo ktorej sú obložené dosky. V tejto zostave by som chcel meniť globálne premenné, ktoré sú nastavené v už spomínanej forme.

Samozrejme, keď si otvorím formu, upravím premenné a vrátim sa do zostavy, tak sa to upraví, ale príde mi to maximálne nepraktické a zdĺhavé 🙂

Ešte na jednu drobnosť som narazil pri výkresovej dokumentácii, predpokladám, že to bude len nejaká drobnosť v nastaveniach programu, ale zatiaľ sa mi to nepodarilo nájsť, dúfam, že niekto poradí. Pri zmene výšky domčeka, ak táto výška presiahne reznú ranu, tak sa rezná hrana sama neprispôsobí výške objektu, ale ostane tak ako bola. Je možné to nejako zautomatizovať a nenastavovať reznú hranu pri každej takejto zmene?

Za rady vopred veľmi pekne ďakujem

7. 3. 2022 v 19:21

Odpověď na: Domček #82512

Michal Kučera
Účastník
7 příspěvků

OK, konečne sa mi podarilo nájsť ako sa tie rozmery prepoja 😀 Ak by to náhodou ešte niekto nevedel, tak takto 😀

Už len vyriešiť to neprispôsobenie sa rezu  🙁

7. 3. 2022 v 22:00

Odpověď na: Domček #82513

Ales
Účastník
272 příspěvků

Jen pro jistotu: v těch rovnicích můžete použít i výraz ve tvaru „šírka šachty@hlavni sestava.SLDASM“ a převzít si tak parametry z jiného souboru.

Druhá možnost je, že se díly dají modelovat v kontextu sestavy. Na úrovni sestavy si vymodelujete třeba kvádr (nebo použijete funkci Layout, která je na to přímo určená) a kolem něj vymodelujete jednotlivé díly, které se na ten původní díl nebo vzájemně samy na sebe vážou. Je tam bohužel jedna blbá věc (aspoň ve 2012, nevím jestli to v novějších verzích vylepšili), sestava se nedá rozumně přejmenovat, díly pak vypadnou z kontextu. Obejít se to dá pomocí ukládání stejně pojmenovaných souborů do různých adresářů, i když to jde trochu proti duchu Solidworksu.

7. 3. 2022 v 22:09

Odpověď na: Domček #82514

Michal Kučera
Účastník
7 příspěvků

Jen pro jistotu: v těch rovnicích můžete použít i výraz ve tvaru „šírka šachty@hlavni sestava.SLDASM“ a převzít si tak parametry z jiného souboru. Druhá možnost je, že se díly dají modelovat v kontextu sestavy. Na úrovni sestavy si vymodelujete třeba kvádr (nebo použijete funkci Layout, která je na to přímo určená) a kolem něj vymodelujete jednotlivé díly, které se na ten původní díl nebo vzájemně samy na sebe vážou. Je tam bohužel jedna blbá věc (aspoň ve 2012, nevím jestli to v novějších verzích vylepšili), sestava se nedá rozumně přejmenovat, díly pak vypadnou z kontextu. Obejít se to dá pomocí ukládání stejně pojmenovaných souborů do různých adresářů, i když to jde trochu proti duchu Solidworksu.

 

V podstate som to tak modeloval, že mám samostatný diel „forma“ ktorá je vložená do zostavy a okolo nej som modeloval ostatné dosky, ktoré sú odvodené od obrysov stredovej formy.

Teraz si neviem poradiť s tým rezom ktorý sa sám nechce prispôsobiť pri zmene výšky šachty.

7. 3. 2022 v 22:48

Odpověď na: Domček #82515

Ales
Účastník
272 příspěvků

Zde je pomoc jednoduchá, nakreslíte si čáru řezu předem. Může být složená z několika úseček, tady bych třeba udělal jednu čáru od středu horní hrany ke středu dolní hrany + další dvě čáry jako její prodloužení. Jejich délku zakótujte a kóty skryjte (podobně můžete kótami určit polohu celé čáry řezu apod.). Pak všechny segmenty čáry vyberete a necháte udělat řez. Možná to bude při změně hlásit nějaké chyby, ale samo se to spraví a řez bude přesně takový jak zamýšlíte.

7. 3. 2022 v 22:52

Odpověď na: Domček #82516

Ales
Účastník
272 příspěvků

Ještě k těm rovnicím – zkuste při zadávání hodnoty kóty místo čísla napsat = . Objeví se menu pro zadání kóty výrazem a v něm objevíte i seznam globálních hodnot z rovnic.

8. 3. 2022 v 9:16

Odpověď na: Domček #82517

Michal Kučera
Účastník
7 příspěvků

Zde je pomoc jednoduchá, nakreslíte si čáru řezu předem. Může být složená z několika úseček, tady bych třeba udělal jednu čáru od středu horní hrany ke středu dolní hrany + další dvě čáry jako její prodloužení. Jejich délku zakótujte a kóty skryjte (podobně můžete kótami určit polohu celé čáry řezu apod.). Pak všechny segmenty čáry vyberete a necháte udělat řez. Možná to bude při změně hlásit nějaké chyby, ale samo se to spraví a řez bude přesně takový jak zamýšlíte.

 

Funguje perfektne Ďakujem

Odpověď na téma

Reklama

Reklama