Téma: Export ze SW 2009 do SW 2008 - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

17. 4. 2009 v 12:55

Export ze SW 2009 do SW 2008 #51571

.-Sam-.
Člen
1 příspěvek

Dobrý den, zajímalo by mne, zda je možné nějak převést model či sestavu ze SW 2009 do SW 2008 tak, aby se mohl projekt na starší verzi neomezeně upravovat. Díky za odpovědi

20. 4. 2009 v 5:50

Re:Re: Export ze SW 2009 do SW 2008 #52879

kohen
Účastník
486 příspěvků

Pokud vím, tak ukládání do nižších verzí SW není možné. Exportovat lze přes neutrální formáty (parasolid, step, iges) = tím se ale ztratí hystorie vytváření dílu a převedený model je jen jako jedno těleso. Dále v SW vyšších verzích existuje doplňkový modul „Feature Works“, který slouží k rozpoznávání jednotlivých prvků. U jednoduchých dílů to celkem funguje, ale není to komfort jako když se uloží přímo do jiné verze SW = musí se něco upravovat (hlídat) a ve výsledku zjistíš, že když to přemodeluješ jseš na tom pomalu stejně.
PS: Něco jsem zaslechl o zpětné kompatibilitě v nové verzi SW 2010, ale podrobnosti nevím, tak uvidíme.

11. 5. 2010 v 11:11

Re:Re: Export ze SW 2009 do SW 2008 #52880

cervho
Účastník
28 příspěvků

Zdravím,
víte o zpětné kompatibilitě 2010-> 2009 něco víc, než jste uvedl ? Náhodný doslech?
(m.j. je to i obsahem jiné diskuse na tomto fóru)
Jasně – stará známá věc, že to nikdy nešlo.U žádného modeláře, že to je páka na uživatele
jak utrácet nemalý peníz za subscription. Přestože každá nová verze je zpravidla tak převratná,
že vyhledání „novinek“ zabere spoustu času.
Dost mně pobaví, když je např. v nové verzi deklarují vylepšenou práci s velkými sestavami
a v praxi se cca 200 dílná sestava hroutí na sebelepší mašině. Totožně jako na předchozí verzi.
Upřímně – používám od v.2001 a užitné vlastnost totožné. 1x facelift rozhraní a cca 5-10 nových
funkcí. Za 8let !!!
Ale zpět k tématu – kdyby fungovala ta zpětná kompatibilita, tak by to byla premiéra (ovšem
s ohledem na výše uvedené nijak zvrácená, naopak celkem opodstatněná).
Především by pomohla při mezifiremní komunikaci. Konkrétně já 2010 mám, ale používat nemůžu.
Odřízl bych si dodavatele, poněvadž má 2009 a 50 litrů platit nechce. A jak jsem již uvedl – když 2010
otevřu a hledám ty převratný novinky, tak se mu vůbec nedivím. Na první pohled – subscription jsou
vyhozený prachy. Skoro mi připadá, že jediný důvod nových verzí je zkásnout uživatele.
Jde to uložit do 2009? Se stromem? V „ulož jako“ jsem nic nenašel, export žádnej…….
Kdo to ví ať poradí, díky
Honza

12. 5. 2010 v 17:44

Re:Re: Export ze SW 2009 do SW 2008 #52881

rhinos
Člen
35 příspěvků

Jen poznamka na okraj.Samozrejme klukum z DS prijdou penize zaudrzbu vhod,ale tech „50000“ neni prece jen to ze dostanes novou verzi Cadu.
Na druhe strane je nemoznost nacitat nove data do starsiho Cadu celkem pochopitelna.Je to jako bys chtel dvd disk precist v CD prehravaci…
Proste da se predpokladat ze s kazdou novou verzi dojde i k zmene „popisu“ konstrukcniho stromu a proste na tento novy popis starsi system nemuze byt pripraven…
Velmi zjednodusene popsano ale timto duvodem si ja tuto skutecnost vysvetluju…

13. 5. 2010 v 6:22

Re:Re: Export ze SW 2009 do SW 2008 #52882

kohen
Účastník
486 příspěvků

Zpětná kompatibilita asi nebude nikdy možná. Názorný příklad jsou verze Catie V4, V5, V6. Dlouhou dobu trval přechod z V4 na V5 a proč? Vysoká cena! Vždyť kolik podniků používá Catii V6 já jsem nenarazil na žádný, zato v Catii V4 se jede pořád naplno.
Bouhužel SolidWorks nedává na vybranou, kdyby byli možnosti tak polovina konstrukce používá software na úrovni SW2005, protože na jejich práci je to dostačující.

14. 5. 2010 v 13:23

Re:Re: Export ze SW 2009 do SW 2008 #52883

cervho
Účastník
28 příspěvků

Hmmm – já jsem ten dotaz ( i s povzechem ) psal právě jako reakci na Kohenovo:
„PS: Něco jsem zaslechl o zpětné kompatibilitě v nové verzi SW 2010, ale podrobnosti nevím, tak uvidíme. „
Jinak by mně to nenapadlo a myslel jsem, jestli DSS nevyrobili pionýrský první krůček.
Nejsem programátor, netuším, jestli to technicky lze, jestli nová verze přináší nutně totálně překopanou architektura stromu. Spíš odhaduji, že ne. Nové verze mi nepřipadají tak převratné, aby to nepochroupaly starší. U starších kreslících 2D kreslítek býval problém, když entita byly vytvořena novým příkazem. Přesto se dalo uložit do starších verzí. Alespoň omezeně – s upozorněním, že tam něco nebude. Samozřejmě, že mám na mysli AutoCAD a taky jsem se octl o dimenzi níž. Ale když otevřu nový Solid a nové funkce nikde,
když vezmu v úvahu, že pomocí FeatureWorks se to snaží rozpoznat cízí bramboty (STP, IGS…), tak mi přišlo, že by nemusel být problém, aby rozpoznal svůj vlastní strom. Resp. model na bázi Unigraphics.
Jako reakci na Kohena ještě – pokud by dodnes většině uživatelů stačilo zamrznout na v.2005 chápu jako jinými slovy totéž, co uvádím já. Užitné vlastnosti totožné a z tohoto pohledu jsou nové verze pouze na překážku.
A na rhinose – nemyslím, že by srovnání verzí Solidu s CD vs.DVD bylo právě nejšťastnější. Pokud bych na to měl přistoupit, tak jedině, že bych si koupil novou verzi vypalovačky, ale kamarád by si nemohl pustit, poněvadž má starší přehrávač. A jsme tam, kde jsme byli – musel by si koupit novej. Nevím – to je trochu demagogický, ale taky mícháme HW a SW. Spíš bych připomněl obecně aplikace jiného druhu. Ne modeláře,
které jsou mezi sebou kompatibl i bez převodních univerzálů – rovnou stejné přípony. Koneckonců Solidovej DWG editor…..čípak je původně formát DWG?
Pak taky nevím, k čemu jinýmu je dobrý subscription. Krom nových verzí. Jako na dostupnost SP? To je taky bezvadná strategie: Něco jsme vydali – nezadařilo se, opravíme.Ale dáme jentomu kdo zaplatí. Software je taky zboží, že jo? Takže placená reklamace….?

Odpověď na téma

Reklama

NABÍDKA PRÁCE

Reklama