Kusovník – tabulky – definice a další

Autor
Příspěvky

26. 11. 2010 v 14:33

Kusovník – tabulky – definice a další #51888

MAD_BOXs
Účastník
88 příspěvků

Tak už jsem zase tady s dotazem.
Řeším problémek s kusovníkem. Příklad: mám sestavu z dílů, z ní výkresy a v sestavě kusovník. A řeším tento problém.
1/Když v kusovníku je sloupek s počtem kusů, takže to SW umí spočítat, tak proč tento počet jednotlivých kusů nejde automaticky vypsat do razítka u jednotlivých výkresů. Pokud to jde, tak jsem na to nepřišel. Známe to všichni jak to zdržuje a při případné výměně dílu se musí přepsat ručně tento počet.

2/ V kusovníku si přidám sloupek a pokud do něho chci vložit údaj o rozměru neobrobeného dílu v řádku u čísla výkresu, např. plechový rozvin tak je problém. tento text jsem schopen zadat jedině ve vlastnostech dílu a potom tam ta provázanost do sloupku kusovníku je, ale není ve vlastnostech výkresu. Je to celkem pruda si pracně naohýbaný plech narovnat, následně změřit, opsat údaje a ty vyplnit do tabulky a pak to celé zase složit. Pokud by to šlo z výkresu, kde mám okotované rozviny, tak by to bylo supr. Vždyť to SW určitě nějak umí, ale já ne. Je sice hezká vychytávka psát údaje přímo do razítka (které se dá takto nadefinovat) ale ten údaj je jenom „na papíře“ nedá se s ním dál pracovat.

Pokud toto někdo vyřešil, tak prosím o nějaký postup. Děkuji.

26. 11. 2010 v 18:30

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54083

sUs
Člen
69 příspěvků

Zdravím,

ad1
z hlavy to teď nedám, ale v nápovědě hledejte vzorce pro proměnné.
Pro počty kusů je primárně kusovník v sestavě a popravdě tato hodnota se získává skrze sestavu a čistě díl takovou informaci ani mít nemůže.

ad2
hodně pracujeme s plechy a pro rozměry ROZVINU máme v razítku vložené odkazy na dvě kóty plus hodnotu tloušťky plechu např. P2 120×240 ČSN … tj. P(odkaz tl. plechu) x (odkaz kóty kratší strany) x (odkaz kóty delší strany) … využívá se toho, že lze předvídat odkaz kóty (musí se jen dodržovat pořadí jak se tvoří)

Cesty jsou asi dvě. Extra šablona výkresu pro daný typ dílu, nebo to řešit makrem na úpravu daného textu v razítku. Používám tu druhou možnost.

26. 11. 2010 v 19:42

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54084

MAD_BOXs
Účastník
88 příspěvků

ad1/ jo to je mi jasné, ale já jsem chtěl vytáhnout tu hodnotu qantity z kusovníku a tu vložit do razítka výkresu. Klidně ať se to tam vloží až po vytvoření kusovníku po znovu-aktualizaci výkresu.

ad2/ v razítku mit tento rozměr nepotřebuju, potřebuju ho mít v tom přidaném sloupku kusovníku. Ono totiž z toho vypadne objednací seznam dílů pro nákupčího.

1. 12. 2010 v 15:59

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54085

sUs
Člen
69 příspěvků

Je to trochu proti logice fungování SW. Zvážil bych upravit firemní návyky na přímo podporované f-ce SW.
Hrozí tu totiž možné problémy v následných verzích.

ad2
do kusovníku lze hodnoty dostat přes uživatelské vlastnosti z dílu/sestavy, ale z výkresu to už je problém
… jediná šance je přes makra, ale momentálně mě nenapadá jak zabezpečit aktuálnost hodnot resp. kdy by se mělo spouštět aby se předešlo přehmatům. Kóty rozvinu ve výkresu přenést do atributů dílu a ten zpětně
zobrazovat v kusovníku sestavy.

Je tu šance ještě v SW2011 kde mají být nějaké nové f-ce pro DXF resp. rozviny.

ad1
hodnotu qantity má sestava a tu je obtížné dostat do výkresu dílu. Díl může být použit v několika projektech
a výkres dílu je většinou jedinečný. Opět jedině pomocí makra kdy se bude zapisovat hodnota z kusovníku zpět konkrétním dílům do atributů a ten mít nastavený v razítku výkresu. Pokaždé se tudíž přepíše v dílu a je problém s jinými projekty.

Je to prostě proti srsti SW a moc to nedoporučuji.

Rozumím tomu že obchodník potřebuje excelovou tabulku (seznam) se všemi potřebnými informacemi a nerad prochází výkres po výkresu (či pdf) kvůli dalším informacím.

5. 6. 2012 v 8:52

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54086

Tom
Účastník
13 příspěvků

Mám související dotaz: lze zadat uživatelsky počet kusů pro kusovník?
Příklad, mám v sestavě 2m dlouhé lineární vedení, vložím jeden šroub s jednou podložkou, někde tomu ručně vyplním počet kusů podle děr v kolejnici (např.20), v kusovníku se mi objeví tohle číslo.

Samozřejmě by to mělo umět sčítat více výskytů, tzn. pokud by se stejný šroub vyskytl ještě někde jinde v sestavě, třeba u vozíku toho vedení, v modelu opět vložím do vozíku jeden šroub s podložkou, vyplním mu počet kusů 4 a v kusovníku na výkrese sestavy se mi objeví ten šroub na jednom řádku a počet kusů 24..

Jde to? Pokud ano jak?

6. 6. 2012 v 5:22

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54087

kohen
Účastník
486 příspěvků

Re Tom. Do kusovníku dostaneš počet kusů vloženého modelu, nebo předviplněnou vlastnost. O možnosti dle počtu děr v jednom modelu určovat počet kusů jiného modelu nevím a myslím, že to ani není možné. Dle postupu, který uvádíš by jsi musel pro každý konkrétní případ vytvořit jedinečný šroub s informací o počtu kusů = šroub mohu použít jen v případě že se mi schoduje počet kusů.
V praxi se spíše používá jeden šroub s vyplněnými vlastnostmi a potřebnými konfiguracemi. Množství se určuje dle počtu vložených modelů. Nekdy jsem obcházel velké množství šroubů tak, že jsem si spočítal počet a vložil jedenšroub s vazbami + pole šroubů mimo = nevazbil jsem všechny šrouby = úspora práce s vazbami, ale šrouby v sestavě jsou.

6. 6. 2012 v 7:20

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54088

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

A není opravdu jednodušší do sestavy udělat pole šroubů řízené prvkem? Tak přece s minimálním úsilím dostaneš do sestavy všechny šrouby i s podložkami a nemusíš řešit počítání děr pro šrouby. Kusovník to pak sečte vše sám i s případnými dalšími výskyty. Základem ale je dělat díry průvodcem dírami. S tímto systémem mám nejlepší zkušenosti.

7. 6. 2012 v 6:32

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54089

Tom
Účastník
13 příspěvků

@kohen wrote:

Do kusovníku dostaneš počet kusů vloženého modelu, nebo předviplněnou vlastnost. O možnosti dle počtu děr v jednom modelu určovat počet kusů jiného modelu nevím a myslím, že to ani není možné. Dle postupu, který uvádíš by jsi musel pro každý konkrétní případ vytvořit jedinečný šroub s informací o počtu kusů = šroub mohu použít jen v případě že se mi schoduje počet kusů.
V praxi se spíše používá jeden šroub s vyplněnými vlastnostmi a potřebnými konfiguracemi. Množství se určuje dle počtu vložených modelů. Nekdy jsem obcházel velké množství šroubů tak, že jsem si spočítal počet a vložil jedenšroub s vazbami + pole šroubů mimo = nevazbil jsem všechny šrouby = úspora práce s vazbami, ale šrouby v sestavě jsou.

Ja nechci aby se mi srouby vkladaly automaticky podle jineho dilu, tohle pocitani bych si delal samozrejme ja. Ale delat pro kazdy spojak x modelu s ruznym poctem vyskytu vyplnenych ve vlastnostech je… nesmyslne. Mozna to jde i pres konfigurace, ale pokud se jedna o konfigurovatelny dil, coz spojaky casto jsou (velikost, delka…), tak mi zase nesmyslne roste pocet konfiguraci.

@M – by stačilo wrote:

A není opravdu jednodušší do sestavy udělat pole šroubů řízené prvkem? Tak přece s minimálním úsilím dostaneš do sestavy všechny šrouby i s podložkami a nemusíš řešit počítání děr pro šrouby. Kusovník to pak sečte vše sám i s případnými dalšími výskyty. Základem ale je dělat díry průvodcem dírami. S tímto systémem mám nejlepší zkušenosti.

Tohle samozrejme vim, jenze neresim jak vkladat spojaky.
Myslel jsem ze duvod proc se ptam je zrejmy, pokud delate male sestavy, fajn, da se hrat s vkladanim kazdeho jednotliveho sroubku, podlozky, maticky… Pokud je to celkova sestava, kde je vnorenych celkem 1500 jedinecnych vyrabenych dilu, tak omezeni poctu (zbytecnych) modelu spojaku, se projevi na tom, jak se s tou sestavou da pracovat. To same pak samozrejme plati pro vykresy, kde se nemusi pocitat tuny naprosto zbytecnych hran…

7. 6. 2012 v 19:08

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54090

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Chvilku jsem hledal a zkoušel, takže zkus toto:
jestliže máš v dílu uživatelskou vlastnost počet kusů „ks“, a v sestavě kusovník, tak v kusovníku vlož nový sloupec, kde typ bude ROVNICE. pak už jen klikni na znak suma, a jednoduše v tabulce, co to vyskočí vynásob uživatelskou vlastnost „ks“ počtem kusů vypočteným v sestavě.
Stejně ale, pořád mám dojem, že to není přesně to, co potřebuješ, ale snad se to blíží 🙁

8. 6. 2012 v 12:34

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54091

Tom
Účastník
13 příspěvků

To ale znamena ze bud budu mit 2 sloupce „mnozstvi“, kde v jednom budu mit vzdycky 1 a druhy sloupec, kde budu mit u nekterych polozek jine cislo, nebo budu muset vypisovat pro kazdou soucast pocty kusu rucne.

9. 6. 2012 v 14:01

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54092

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Mě už nic lepšího nenapadá.
Záleží také na tom, jak kusovník používáš. Jestli ho dáváš do sestavy, nebo exportuješ do excelu, a pak ho dál upravuješ.
Ještě jsem se díval. že v kusovníku máš možnost sloupec skrýt, takže by jsi si mohl nepotřebný sloupec s částečnými počty kusů mohl i skrýt.
Snad někoho napadne ještě něco lepšího, každopádně dej vědět, jak jsi to nakonec vyřešil.

6. 6. 2014 v 8:37

Re:Re: Kusovník – tabulky – definice a další #54093

bledo
Účastník
18 příspěvků

Mám na výkrese vela dier a drážok… po vygenerovaní tabulky dier mi rovnaké diery označilo rovnakým písmenom (A1,A2,A3, … ) ale rovnaké drážky mi vygenerovalo každú pod iným písmenom (B1,C1, D1 …). Dalo by sa ich nejako vygenerovat do rovnakej skupiny ? Dakujem.

Odpověď na téma