Téma: Sklíčidlo - MůjSolidworks.cz

Autor
9. 2. 2017 v 7:39

Sklíčidlo #68007

Jan Čípa
Účastník
12 příspěvků

Model sklíčidla

Přílohy

9. 2. 2017 v 12:36

Odpověď na: Sklíčidlo #68009

hammer
Účastník
114 příspěvků

Pěkné. Jaké ozubení jsi použil na pastorek a věnec? Já jsem zkoušel kuželové soukolí, věnec a pastorek. Evolventy ozubení pastorku i věnce dle rovnice. Bylo mně líto nezkusit záběr a tak jsem to vložil do obalu sklíčidla. Byla to jenom zkouška, jestli se rozpohybují čelisti při otáčení pastorkem. Na věnci a čelistech jasem zhotovil šroubovici na čele. To se povedlo. Nedalo by se to ale složit skutečně a tak jsem vyzkoušel pastorek a věnec bez kuželových ploch, kde se ozubení zbíhala do středu kružnic. Vzniklo tak zvláštní ozubení, které asi nemá pojmenování. V PC ale vše fungovalo a tak jsem si ověřil, jak na to šel výrobce sklíčidel. Sklíčidlo jsem rozebral a zjistil, že je tam asi kombinace pastorku s válcovým ozubením a patrně následně upravený věnec s ozubením kuželovým, tak aby do sebe nějak ty zuby zapadaly. Máš nějaké lepší vysvětlení?

10. 2. 2017 v 13:02

Odpověď na: Sklíčidlo #68054

Jan Čípa
Účastník
12 příspěvků

1. Ozubení je uděláno jinak. Vyrábí se na obrážece speciálním nástrojem. (jak u pastorku, tak u spirálového kola) Samozřejmě existují i sklíčidla s kuželovým převodem (záleží na výrobci)

2. Na čelistech nemůže být část Archimedovy spirály. Popřemýšlej proč asi. Zuby čelistí tvoří části kruhových oblouků vyosených z podélné osy čelisti. Zkus popřemýšlet kolik je toto vyosení a jaké musí být oba radiusy aby se čelist na spirále sp.kola nezadřela

13. 2. 2017 v 17:31

Odpověď na: Sklíčidlo #68102

hammer
Účastník
114 příspěvků

Na čelistech jsem provedl šroubovici/spirálu, ne spirálu Archimedovu. U Archimedovi spirály se stoupání plynule zvětšuje, podobá se evolventě. Jak vypadají zuby na čelistech vím. Rozdíl je i u čelistí vkládaných pouze jedním směrem a čelistí obousměrných. U těch obousměrných to je jako soudeček, u jednosměrných se od středu ke krajům postupně zužují. Ve skutečnosti to je čelní závit, jak se ale pak zuby na čelistech upravují, nebo jak se vůbec vyrábějí nevím. U ozubení ve sklíčidlech jsem si představoval  výrobu obrážením, u věnce jsem podle jeho tvaru měl dojem, že je ještě nějak dodatečně upravovaný. Různé způsoby výroby ozubení jak kuželových, paloidních a pod, způsoby broušení některých druhů ozubení trochu znám. To ozubení v našich sklíčidlech se mně ale pořád zdá tak nějak zjednodušené, nebo upravené. Jsou obráženy jedním nástrojem, nebo dvěma obrážecími noži?

14. 2. 2017 v 14:38

Odpověď na: Sklíčidlo #68109

Jan Čípa
Účastník
12 příspěvků

1. Na čelistech žádná šroubovice/spirála není. Jak už jsem psal dříve zub čelisti je tvořen mezikružím dvou kruhových oblouků (různé poloměry), jejichž středy jsou vyosené oproti podélné ose čelisti. Na každé čelisti je začátek zubů posunut od její „špičky“ o 1/3 stoupání (u 3-čelistních sklíčidel atd.) Archimedovy spirály tvořící závit na spirálovém kole.

2. Archimedova spirála se rozhodně nepodobá elvolventě a její stoupání je konstantní. (to je totiž princip převodu z rotačního pohybu na přímočarý)

3. Soudečkový tvar zubů čelistí nemají sklíčidla minimálně 40 let. U obousměrných čelistí je čelist dělená a obrací se ta horní část.

4. Zuby jsou obráženy jedním nástrojem.

14. 2. 2017 v 15:41

Odpověď na: Sklíčidlo #68110

hammer
Účastník
114 příspěvků

Díky za informace. V důchodu jsem teprve 13 let. Snad to omlouvá tu Archimedovu spirálu versus evolventa (tak trochu se červenám). Jak jsou tedy ty zuby u čelistí vyráběny (způsob – nástroj. To posunutí zubu u čelistí si samozřejmě pamatuji. Jako omluvu přidávám sklíčidlo.

Přílohy

15. 2. 2017 v 10:37

Odpověď na: Sklíčidlo #68113

Jan Čípa
Účastník
12 příspěvků

Způsob výroby ozubení – obrážení-obrážecí kolečko.

Ozubení je takové „psoudoozubení“

Přílohy

17. 2. 2017 v 20:15

Odpověď na: Sklíčidlo #68126

hammer
Účastník
114 příspěvků

Díky za zajímavé informace

Odpověď na téma

Reklama

Reklama