Téma: solid works pro stavaře - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

6. 12. 2021 v 14:44

solid works pro stavaře #82105

Tomas Halek
Účastník
1 příspěvek

Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli někdo zkoušel udělat v solidworksu výkres domu, tak aby odpovídal stavařským pravidlům.

Model domu, je v solidworksu velmi pěkná a rychlá práce, pomocí fyzikálních vlastností, se dá zjistit plocha jednotlivých stěn, objem řeziva na krov, plocha střechy ,množství překladů atd. Je možné pak snadno objednat materiál, nebo dostat cenovou nabídku. Dá se vkládat nábytek, je dobře vidět kam se co vejde nebo už nevejde.

Problém ale je že model domu ve formátu „step“ na stavebním úřadě neberou 🙂

Solid works zobrazuje všechny hrany,a dostat z něho výkres, který by připomínal ten stavařský není jednoduché.

Chci se zeptat, jestli má s tím někdo zkušenosti nebo jestli třeba neexistuje nějaká nadstavba pro stavaře?

 

děkuji Tomáš

 

 

http://www.sb-cad.de

Přílohy

7. 12. 2021 v 8:59

Odpověď na: solid works pro stavaře #82109

Jarda Dejmek
Účastník
345 příspěvků

nadstavba asi ne..byl jsem u zákazníka, kde nám presentovali SWOOD na nábytek ale pro stavaře jsem nikdy neviděl. Zkuste se poptat přímo prodejce (NAPŘ. https://www.solidvision.cz/mají tam i on-line chat). Ten nábytek je v mnohém podobný (když to není z masivu, je to většinou je jen z desek, spojovák a max. sklo). Podle mě tam je tolik odlišností, že to ani nejde.

Jinak v SW2021 funguje formát pro stavaře, zkoušel jsem to, jde to otevřít (kvůli 3D tisku) ale pak jsem se na to vyprd..

http://help.solidworks.com/2021/czech/SolidWorks/sldworks/c_IFC_Files.htm?

11. 12. 2021 v 16:58

Odpověď na: solid works pro stavaře #82129

Ales
Účastník
272 příspěvků

Já jsem dělal už několik výkresů pro stavební povolení v Solidworksu (ale celý barák ne, jen úpravy a tak) a vždycky se našla nějaká cesta jak z něj bez nadměrné pracnosti dostat „skoro stavařský výkres“. Nejvíc mi pomohlo oříznutí tažením na úrovni sestavy a alternativní (přes konfigurace) okna a dveře modelovaná jako desky se skicou směru otevírání. Jinak souhlas, jde to modelovat velmi snadno, barák který architekt kreslil (jen kreslil, ne navrhoval) ve svém jakémsi stavařském CADu týden jsem měl vymodelovaný v Solidworksu za den včetně schodů a přišel jsem díky tomu třeba na to, že by se tam vzájemně otloukaly dvoje dveře, což architektský CAD vůbec neuměl automaticky vyhodnotit, jak bych intuitivně čekal 🙂

Odpověď na téma

Reklama

Reklama