Téma: Aktualizace po změnách - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

1. 6. 2015 v 4:18

Aktualizace po změnách #52518

Krausi
Účastník
20 příspěvků

Ahojky všem, máte někdo nějaké zkušenosti se změnami?? Mám problém, který zatím nikdo nevyřešil a nevěřím, že jsem sám. Jak aktualizujete sestavy po změnách dílů?? Mám díly, které mi vstupují i do několika desítek sestav. Změna na takovém dílci je zpracována za několik minut, ale co s těmi sestavami?? Vyzvednout, uložit, odevzdat?? To je potom práce na tři dny. Hlášení PDMka o tom, že je nutné sestavu aktualizovat v SW je nepříjemné. Koncový uživatelé se mi bouří, že neví zda podle toho mohou vyrábět???!!!

Přílohy

8. 6. 2015 v 12:51

Odpověď na: Aktualizace po změnách #59041

Krausi
Účastník
20 příspěvků

Že by to byl opravdu jen můj problém??

8. 6. 2015 v 13:56

Odpověď na: Aktualizace po změnách #59052

pepe
Účastník
682 příspěvků

Ahoj, PDM sice nemám, ale v takových případech sahám po Plánovači úloh SolidWorks.

Najdeš ho v hlavní nabídce START ve Windows > SolidWorks verze > Nástroje SolidWorks > Plánovač úloh > Aktualizovat soubory

15. 6. 2015 v 22:34

Odpověď na: Aktualizace po změnách #59743

Milbnes
Účastník
15 příspěvků

V PDM označit díl, nebo sestavu a přes pravý tlačítko myši dát příkaz “ načíst aktuální“. Toť vše, nic složitýho.

12. 2. 2016 v 13:46

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63022

Krausi
Účastník
20 příspěvků

Asi jsem byl nepochopen. Problém je ten, že sestavy je nutné aktualizovat a změněný díl do nich načíst. Což znamená vyzvednout, otevřít, uložit a odevzdat. A to vše vzestupně od dílu, přes podsetavy až k vrcholu. Mám díly, které mám v několika desítkách sestav nebo podsestav a vidím to jako časově velice náročné. Můžete namítat, že takový díl by měl být již univerzálním, a tedy změny na něm třeba zakázat, ale čas od času i takovýto díl podléhá změně.

Přílohy

13. 2. 2016 v 22:11

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63045

Milbnes
Účastník
15 příspěvků

Asi Vám moc nerozumím,…..  pokud využíváte pro práci uložiště PDM, tak kdokoli a kdykoli pracuje na jakýmkoli díle, podsetavy či sestavy a odevzdá ho zpět do PDM, hned se ukáže, že máte neaktuální finální sestavu na které zrovna pracujete v SolidWorksu nebo prohlížíte v prohlížeči PDM a do které tyhle díly nebo podsestavy, které někdo změnil, vstupují. Pak stačí přes pravý tlačítko načíst aktuální verzi nejvyšší sestavy do které jednotlivý díly a podsetavy lezou a je jedno, zda to uděláte v PDM, nebo přímo v SolidWorksu, všechny neaktuální soubory se načtou během několika vteřin do aktuálních verzí, co byly odevzdány do PDM a je jedno, zda tam byly uloženy před minutou, nebo před rokem.  Na té Vaší příloze vidím, že zobrazená sestava byla do PDM odevzdána 4x a máte načtenou poslední uloženou verzi.  Ten obrázek toho PDM, co máte v příloze, je dost ořízlej, tak se toho moc nedá poznat, co se týče nastavení. Ale tak, jak popisujete postup aktualizace těch souborů, co vstupují do nejvyšší sestavy, je zbytečný dělat.  Na YouTube na tohle téma určitě návod najdete, což bude asi srozumitelnější, když to člověk vidí přímo, než jak to zde popisuju.

 

14. 2. 2016 v 8:55

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63048

Krausi
Účastník
20 příspěvků

Dobrý den, ale takhle to přeci nefunguje. Samozřejmě pokud jde o aktuální verzi souboru, tak ano. Ale pokud sestavu se změněným dílem nepřeuložím v SolidWorksu, nebude náhled na sestavu aktuální. A tudíž, pokud jí otevřu v E-drawingsu nebude v něm změna dílu vidět. Jednoduchý příklad. Mám například dvířka a v jejich sestavě použité šrouby, dvířka jsou následně jako podsestava vloženy do vrcholové sestavy. Pokud šroub vyměním za jiný typ a nepřeuložím vrcholovou sestavu, bude mi náhled PDM ukazovat ve dvířkách stále starý šroub. Toto je samozřejmě dost zjednodušený příklad, ale mám spousty dílů, které používám v několika desítkách sestav a tym je problém potom o to horší. Změna na takovém dílci je hotová za pár minut, ale aktualizace sestav je ne několik hodin. Tento problém řeším s dodavatelem softwaru již 4 roky, nedokázali jsme to vyřešit, tak aby se tyto zjednodušilo. Chápu i to, že je PDM určeno k tomu, aby na takovéto případy upozorňovalo, chceme mít přeci dokumentaci aktuální, ale v případě změn, je to anti produktivní. Když si představíte, že dvířka uvedená v příkladu jsou použita na cca 10 výrobcích, které mají ještě různé varianty sestavení, tak bych musel po změně šroubu přeuložit cca 30 sestav.

14. 2. 2016 v 14:45

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63050

Milbnes
Účastník
15 příspěvků

Dobrý den, omlouvám se předem, pokud to bude znít vůči Vám neuctivě, to není můj úmysl, ale pokud vám váš dodavatel softweru nedokáže zajistit odborné školení a vysvětlení práce s PDM, uvažoval bych o jeho změně za jiného dodavatele. Vždyť doplňkový modul PDM byl vyvinut a staví na tom celou politiku, že veškeré změny, úpravy nebo přejmenování souborů se automaticky aktualizuje v rámci celého PDM, bez toho, aby se sestavy musely přeukládat přes SolidWorks. Abych to pospal přesněji, pokud chci soubor jen přejmenovat, tak to stačí udělat jen v PDM a tahle změna se projeví ve všech nadřazených sestavách, do kterých tento soubor, (rozumějte díl, podsestava) vstupuje, aniž bych ten soubor otvíral v Solidu. Pokud chcete udělat změnu tvaru, nebo jakkoli jinak změnit díl, to samozřejmě musíte v Solidu udělat a při následném uložení a odevzdání do PDM, se tyhle změny také projeví v každé nadřazené sestavě do které vstupují. To znamená, že než si ten soubor nebo sestavu otevřete v E-drawingu  (v Solidu to můžete udělat dodatečně), musíte si načíst aktuální verzi. Zkusím to popsat na té Vaší sestavě, kterou máte v příloze načtenou ve verzi 4, celkově byla odevzdaná do PDM 4x.  Než si ji otevřete v Solidu nebo E-drawingu, dejte si načíst první verzi a zobrazí se Vám ten stav, kdy byla poprvé odevzdaná do PDM. A takhle se Vám do budoucna bude otvírat nebo zobrazovat pořád, dokud nedáte znovu načíst aktuální, (neboli poslední) verzi odevzdanou do PDM. Tento doplňkový modul má neskutečný možnosti, mimo to co jsem popsal výše, můžete v něm přiřazovat jednotlivým osobám, co se souborama v něm odevzdanýma můžou dělat. Zda jen číst, upravovat, nebo přeukládat, můžete si tam vytvořit složku, kterou uvidí jen vybrané osoby, (ostatní nebudou ani vědět, že taková složka existuje) a která bude obsahovat například soubory pro vývoj, nebo propagaci či cokoli jinýho, co by ostatní vidět něměli. PDM jako takový má opravdu hodně možností, není to na popsání zde, ale intenzivní 8 hod. školení, by mělo být dostatečný na seznámení práce s tímhle doplňkovým modulem. Nejlepší by bylo, ukázat Vám to přímo na pc, ale to asi mezi náma nebude možný, tak doporučuji obrátit se na provozovatele těchto stránek a oni mají školitele, kteří Vás ve firmě, (to bohužel ne zrovna za levný poplatek), proškolí a problém s aktualizacema vyřeší.

P.S. záměrně píšu „soubory“, protože do PDM můžete také ukládat jakýkoliv jiný soubor, který není vytvořený v SolidWorksu (např. Word, Exel, Autocad, fotky a jistě plno jiných) co ve firmě používate.

 

14. 2. 2016 v 16:22

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63052

Krausi
Účastník
20 příspěvků

Žádnou neuctivost z Vaší odpovědi necítím. Dělám v EPDM 6-tým rokem a v podstatě jsem byl u zrodu úschovny u nás ve firmě. Všechna workflou a celé nastavení PDM je moje práce. Vím, co PDM umí a co ne, i když asi zdaleka né všechno, protože má skutečně mnoho funkcí, o kterých asi ještě ani nevím. V současné době mám celý systém nastaven tak, že koncový uživatelé pracují s poslední, aktuální verzí souborů. Takže koncový uživatelé nemusí načítat aktuální verze, systém to dělá za ně. Pokud si ale namodelujete mojí popisovanou situaci s vyměněným typem šroubu, tak zjistíte, že náhled opravdu není aktuální. Něco jiného je kusovník, generovaný v PDM, tak je vše v pořádku. Ale náhled na sestavu, pokud ji po změně nepřeuložím, bude v E-drawings ukazovat naposledy uloženou verzi sestavy. E-drawings neumí načíst aktuální verze souborů, otevře to, co je uloženo v daném souboru. Pokud to budu otevírat v SolidWorksu, tak se samozřejmě načte vše správně. Řeším to opravdu dlouho a nikdo mi nedokázal pomoci. Konzultoval jsem vše i s jinými uživateli, ti dokonce na tento problém rezignovali a vše exportují po schválení do PDF. Což se ale ztratí spousta funkcí, které PDM nabízí, generované kusovníky, dávkový tisk atd.

14. 2. 2016 v 18:28

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63053

Milbnes
Účastník
15 příspěvků

Děkuji za odpověď, nevím jak Vám pomoct. V Solidu dělám od verze 2003 a s PDM od roku 2008. Dělám ve firmě, která je největším odběratelem licencí pro SolidWorks v rámci České republiky, takže cena za tyto licence se pohybuje v řádech miliónů korun ročně a věřte, že ten problém co popisujete, kdyby byl u nás ve firmě, tak majitel by celej SolidWorks omlátil dodavateli o hlavu a koupil něco jinýho. Souběžně pracuje  na jedné sestavě několik desítek konstruktérů a pokud kdokoli udělá jakoukoli změnu na díle nebo podsetavě a následně ji odevzdá do PDM, tak ostatním se hned tato změna ukáže.  Nedovedu takhle určit, kde by mohl být zakopanej pes, kdybyste byl někde v okolí Brna, jsem ochoten se stavit a zkusit poradit přímo na konkrétní situaci. Ale teď cituji Vaše slova, ..

„Ale náhled na sestavu, pokud ji po změně nepřeuložím, bude v E-drawings ukazovat naposledy uloženou verzi sestavy. E-drawings neumí načíst aktuální verze souborů, otevře to, co je uloženo v daném souboru. “

V podstatě jste si odpověděl sám, E-drawing to opravdu neumí, ale v PDM vidím, že tam někdo odevzdal novější verzi, tak si musím v okně PDM vyvolat nabídku pro načtení aktuální verze a pak ten soubor znovu otevřít v E-drawingu a pak už to vidím správně. Pokud máte v PDM defaultně nastaveno načítání aktuální verze, tak jak píšete, tak to platí jen pro soubory vytvořené v SolidWorksu. Bohužel E-drawing to neumí a to platí i pro jiné soubory uložené v PDM. Např. napíšete nějakou zprávu ve Wordu a uložíte ji do PDM, nějaký Váš kolega si ji po nějaké době, (týden, měsíc, rok) otevře a chce změnit její obsah, tak si ji vyzvedne a po úpravách znovu uloží a odevzdá do PDM. Pak Vám dá vědět, že udělal nějaké změny a vy si je budete chtít zkontrolovat. Pokud před otevřením toho souboru nenačtete aktuální verzi, tak se Vám otevře jen Vámi naposledy uložený soubor a žádný změny v tom Wordu neuvidíte. PDM neumí automaticky načíst naposledy uložné soubory ze svého úložišti, načítá soubory které má načtené na místním disku ve Vašem pc, proto se to musí obejít tím, že se otevře nabídka pro načtení aktuální verze a pak se vše zobrazuje správně.  Takhle to funguje u nás ve firmě a žádný problém s tím není, jsem překvapen, že se s tím potýkají ve více firmách. Jestli budu mít čas, tak zítra ve firmě udělám nějaký print screeny obrazovky a dám Vám je sem na web, jestli to nějak pomůže, aby jste viděl, že to funguje a měl nějakou páku pro Vašeho dodavatele softwéru, ať v rámci školení, nebo nastavení PDM.  Jak jsem psal, jsem ochoten přijet a ukázat na konkrétním případě, že to funguje, nebo se domluvte s provozovatelem těchto stránek (SolidVision) a oni mají lidi, kteří Vám odborně poradí.

15. 2. 2016 v 6:13

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63054

Krausi
Účastník
20 příspěvků

Dobré ráno, jsem rád, že se někdo této diskuze chytil, a pokud s tím nemáte problém, rád se poučím. Stejný dotaz jsem učinil už i na konkurenční dodavatele CADsystémů a nedokázali mi kladně odpovědět. Je tedy zajímavé, že s tím nemáte problém. Máte pravdu v tom, že na jedné sestavě může pracovat několik konstruktérů a pokud jeden z nich něco dodělá, tak ostatní načtou poslední verzi a vše vidí. Ale to platí v SolidWorksu. Pokud budete prohlížet dokumenty vytvořené Solidem v E-drawings a ten konstruktér po té změně nepřeuloží sestavu v SoldWorksu, tak změny neuvidíte. Lze vygenerovat aktuální kusovník, ten pokud načtete aktuální verzi a nebudete mít zaškrtnutou volbu „Jak sestaveno“ , kterou jsem mimochodem za 6 let nepochopil proč tam je, bude v pořádku, ale náhled v PDM ne. PDM vás ale správně upozorní, že soubor je nutné aktualizovat v SolidWorks. Zbavit se té hlášky jde jen přeuložení souboru v Solidu.

Jsem z Rumburka, což je od Brna dost z ruky, ale jezdím za přáteli do Ořechova. Rád se nechám přesvědčit o tom, že nemám pravdu, protože nás zmíněný problém docela trápí.

Přílohy

15. 2. 2016 v 7:08

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63057

.rf.
Účastník
423 příspěvků

S PDM nemám žádné praktické zkušenosti, nevím jaké má konkrétní možnosti. V plánovači úloh Solidworks je jednou z úloh Aktualizovat přidružené soubory. Myslím že to by vám mohlo pomoci.

planovac

15. 2. 2016 v 7:25

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63058

Krausi
Účastník
20 příspěvků

To buhožel nefunguje, aktualizaci je nutné dělat vzestupně od dílu přes podsestavy až k vrcholové sestavě, a to plánovač neumí.

15. 2. 2016 v 18:23

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63140

Milbnes
Účastník
15 příspěvků

Dobrý večer, tak jsem se díval, jak se nám to zobrazuje v práci a musím Vám dát za pravdu s tím, co se zobrazuje v okně PDM, tím se Vám omlouvám za to, jak jsem tvrdošíjně psal, že stačí načíst aktuální verzi, ale má to svoje „Ale“, který nějak nechápu a pokusím se popsat. Nebudu zde složitě popisovat různá oprávnění pro konstruktéry, vedoucí, technology a pro výrobu. Nejspíš to máte podobný a určitě víte o co se jedná, ale  kvěci. Otevřel jsem v náhledu PDM sestavu, která je už vyrobená a teda uzavřená a její úprava podléhá už jen změnovému řízení a ejhle, PDM detekovalo, že do ní vstupují díly, který nejsou aktualizovaný a že se zobrazují starší verze, než naposledy uložený. Zkusil jsem teda načíst aktuální verzi, ale protože celá sestava včetně dílů je už ukončená, tak se nic nedělo a PDM stále detekovalo starší soubory. Tak jsem ji otevřel v SolidWorksu a tam bylo vše v pořádku, načtena poslední verze včetně všech dílů. Tak jsem ji otevřel v E-drawingu, abych viděl co je jiné, nebo se nezobrazuje a přesto, že PDM upozorňovalo na neaktuální verzi, v E-drawingu se zobrazovala správně i když jsem vymazal mezipaměť u sebe na disku, abych měl jistotu, že se opravdu zobrazí posledně odevzdaná verze do PDM. Přesto byla stále detekovaná neaktuální verze. Tak tomu opravdu nerozumím, zkusím se zeptat našich specialistů na PDM, co mně na to řeknou a pak dám vědět, co jsem se dozvěděl. Ale pořád platí, že i přes tu nepochopytelnou hlášku, se soubory zobrazují správně.

16. 2. 2016 v 6:08

Odpověď na: Aktualizace po změnách #63197

Krausi
Účastník
20 příspěvků

Dobré ráno, nejsem rád, že jste přišel na to, že je něco v nepořádku. Svitla mi tak trochu naděje, že to někdo umí řešit. Ale zároveň jsem o tom pochyboval, protože s tím své zkušenosti a chování těch programů i chápu. E-drawings prostě otevře to, co je v souboru naposledy uložené přes Solid. Neumí načíst poslední verze použitých dílů. SolidWorks to samozřejmé zvládne a vše načte aktuální. Důkazem je i to, že pokud si soubor zkopírujete z PDM na jiné místo, nejlépe mimo počítač,na kterém je PDM nainstalováno, tal EDRW Vám soubor otevře, ale SW ne. Co se táká E-drawings a hlášení o neaktuálnosti, tak to je pro kapitola sama o sobě. V podstatě jsem nepochopil, kdy PDM usoudí, že má upozornit na neaktuálnos. Pokud se podíváte v PDM na kartu „Obsahuje“, tak tam je vidět, které díly a v jakých verzích jsou v dané sestavě použity. Je tam tedy vidět i to, které díly nejsou načtené v označené sestavě v aktuální verzi. Mám však sestavy, kde v tomto ohledu je vše načteno aktuální a stejně mi PDM hlásí, že sestava je neaktuální. Je dost zamotané a napsal jsem v tomto ohledu spoustu mailů, ve kterých se tento stav popisoval, bylo by to asi opravdu na delší debatu. Pokud zjistíte něco nového, budu rád za každou informaci.

Děkuji

Odpověď na téma

Reklama

Reklama